ČR a Vatikán vytvoří skupinu pro vyhodnocení smlouvy

Vatikán – Česká republika a Vatikán vytvoří společnou skupinu, která bude vyhodnocovat text česko-vatikánské smlouvy a navrhovat k ní případná doporučení. Skupina by měla pomoct co nejdříve smlouvu dokončit a následně ratifikovat. Po jednání ve Vatikánu to dnes ve společném prohlášení oznámili český ministr zahraničí Jan Kohout a jeho vatikánský protějšek arcibiskup Dominique Mamberti. Kohout a Mamberti zároveň označili diplomatické vztahy obou zemí, které byly obnoveny před 20 lety, za vynikající.

Podle Kohouta nyní na české politické scéně existuje šance, že by smlouvu mohl parlament po volbách ratifikovat. „Je tu vůle skutečně tentokrát postoupit a ukončit tu ratifikaci,“ řekl Kohout.

Základem pro ratifikaci bude současný text, nová dohoda se podle Kohouta vyjednávat nebude. „My se podíváme na ten text, zda je vyhovující i v dnešní době a pro tu dnešní ratifikaci,“ uvedl. Skupina, kterou povede Kohoutův náměstek Hynek Kmoníček, k ní případně navrhne nějaké doplnění nebo dodatečné vysvětlení, aby zákonodárci smlouvu přijali.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Premiér Jan Fischer loni v listopadu ve Vatikánu řekl, že jeho úřednická vláda není v situaci, aby mohla česko-vatikánskou smlouvu řešit. Kohout poznamenal, že od té doby se atmosféra v Česku změnila. „Bylo by špatné, kdybychom takové situace nevyužili, právě teď ta příležitost nastala. Ta komise je nejlepší cestou k tomu, abychom ratifikaci posunuli dál,“ podotkl.

Další osud smlouvy naznačí postoj nové české vlády, která vzejde z květnových sněmovních voleb.

Unikátní bible pro papeže

S papežem se Kohout pozdravil na generální audienci a předal mu unikátní dar v podobě faksimile Bible kutnohorské, které bylo nyní vydáno v limitovaném nákladu 199 výtisků nakladatelstvím Tempus Libri. Každý výtisk má vydaný svůj certifikát, který notářsky garantuje shodu s originálem, pořadové číslo v limitní řadě a také pravost původu. Proto je certifikát vystavován na konkrétní jméno majitele.