Poláci po roce zřejmě našli tělo záhadně zmizelého agenta

Varšava – Tělo záhadně zmizelého agenta polské zpravodajské služby Stefana Zielonky bylo zřejmě v úterý nalezeno v řece Visle ve Varšavě. U těla byly nalezeny dokumenty zmizelého šifranta, vojenská rozvědka ale zatím nevyvrátila ani nepotvrdila informaci, že by šlo o Zielonku. Policie o tom pochybuje, protože tělo je ve značné fázi rozkladu, a dokumenty jsou přesto v dobrém a čitelném stavu. Vojenská prokuratura oznámila, že určení totožnosti za pomoci testu DNA bude trvat několik dnů.

Dvaapadesátiletý praporčík Zielonka zmizel beze stopy loni v dubnu. Na jeho bankovním účtu prý byla uložena relativně vysoká suma. Vyšetřovatelé se domnívali, že zřejmě prozradil cizím zpravodajcům vojenská tajemství a nyní se skrývá v zahraničí. Nevyloučili ale, že je již po smrti. Před měsícem ho varšavský vojenský prokurátor podle polského rozhlasu obžaloval z dezerce.

Šéf varšavské prokuratury Ireneusz Szelong dnes uvedl, že v okolí těla byly nalezeny další části ostatků. Mezi dokumenty, které u těla ležely, je mimo jiné bankovní výpis. Jak upřesnil varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas, vedle totožnosti nalezeného těla musí polská policie také zjistit, odkud se na Zielonkově účtu vzala vysoká částka a zda se opravdu stýkal s cizími tajnými službami.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Konstanty Miodowicz, předseda parlamentního výboru pro práci tajných služeb:

Zielonka, který u vojenské rozvědky pracoval 30 let, znal krycí jména důstojníků, informátorů a kontaktních osob působících v zájmu Polska v zahraničí. Navíc prý měl i detailní znalosti o způsobu práce tajných služeb a o zpravodajském styku v rámci NATO a znal šifrovací klíče v armádách zemí Severoatlantické aliance. Internetový portál Intelligence Online, který je znám spolehlivými a kompetentními zprávami o tajných službách, před časem informoval, že šifrant Zielonka žije v Šanghaji. Zde mu prý novou identitu po útěku z Polska poskytla čínská vláda.