Na dně Curyšského jezera jsou desítky uren s lidským popelem

Curych - Už padesát uren s lidským popelem vyzvedli švýcarští potápěči ze dna Curyšského jezera. Urny podle všeho pocházejí z kliniky Dignitas, která jako jediná v Evropě provádí asistované sebevraždy. Podle odhadů leží na dně jezera ostatky až tří set klientů společnosti.

Záběry uren nedaleko břehu, kde leží vyhlášená rekreační oblast, natočili potápěči náhodou. Mnohé urny jsou rozbité na kusy, někdo je tedy musel do vody naházet. Podezřelá je klinika Dignitas: na urnách je totiž logo krematoria, které firma využívá. Už předloni policie zadržela dva zaměstnance, jak do jezera vysypávají popel z dvaceti uren. Další prozradil, že urny končí v jezeře běžně, jen si toho zatím nikdo nevšiml. Švýcarský bulvární deník Blick má k dispozici dopis, jenž dokládá pohřbení 81leté „zákaznice“ kliniky právě v Curyšském jezeře. Místo posledního odpočinku klientů firma tají.

Policie začala případ vyšetřovat už minulý týden, kdy na oranžové urny náhodou narazili policejní potápěči. Ti původně hledali zatahovací střechu, která spadla do jezera z jejich člunu.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Šéfovi kontroverzní kliniky hrozí až tříleté vězení

Bývalá zaměstnankyně curyšské kliniky Soraya Wernliová deníku Blick řekla, že na dně jezera leží nejméně 300 uren. Končí tak podle ní zhruba každý třetí klient ústavu. Pokud by byl popel mrtvých skutečně ukládán na dno jezera bez povolení, znamenalo by to porušení zákona. Šéfovi společnosti Ludwigovi Minellimu by hrozilo až tříleté vězení nebo pokuta ve výši až 50 tisíc švýcarských franků za nezákonné pohřby. Pro vládu to pak může být další argument v boji za uzavření kliniky. Zatím se jí to nedaří.

Služby ústavu Dignitas využívají vedle Švýcarů i lidé z dalších zemí. Ve většině států je eutanazie ilegální, povolená je jen v Nizozemsku, Lucembursku, Belgii a americkém státě Oregon.