Nevzdám se, vzkázal Kaddáfí

Tripolis – Libyjští povstalci v Tripolisu marně pátrají po Muammarovi Kaddáfím. Včera dobyli jeho sídlo v centru města. Plukovník jim ale vzkázal, že hodlá bojovat až do konce, a vyzval své věrné, aby metropoli od povstalců vyčistili. Z města se ozývá sporadická střelba. K zastavení palby a zahájení rozhovorů vybízí i ruský prezident Dmitrij Medvěděv, podle něj má Kaddáfí stále dost vojenských sil. Za Kaddáfího dopadení byla vypsána odměna ve výši 28 milionů korun.

Na Tripolis dnes v noci dopadly desítky raket Grad a min, a to i na silnici nedaleko od komplexu Báb al-Azízíja, v němž donedávna sídlil libyjský vůdce Muammar Kaddáfí a který včera dobyli povstalci. Nad ránem se ve městě ozvaly dvě silné exploze. Podle BBC NATO zřejmě obnovilo letecké údery v oblasti.

Povstalci v Báb al-Azízíji včera nenarazili na žádný odpor. Navíc Kaddáfího nikde uvnitř nenašli. Je možné, že celá rodina utekla podzemními chodbami. Rebelové si z domu plukovníka odnášeli věci jako suvenýry. „Byl jsem v Kaddáfího ložnici. Říkal jsem si: Můj bože, jsem u Kaddáfího doma. Jsem šťastný za Libyjce a lidi, co trpěli. Díky všem zemím, které nás podporovaly a pomáhaly,“ říká jeden z nich, který ukořištil Kaddáfího čepici. Rebelové uvnitř opevněného areálu ničili i symboly režimu, mimo jiné sochu libyjského vůdce, které urazili hlavu.

Povstalec si odnesl z Kaddáfího domu jeho čepici
Zdroj: ČT24

Síly věrné Kaddáfímu s nasazením tanků a raket údajně zaútočily na město Adželát západně od Tripolisu. Tvrdě se bojovalo ve vnitrozemském městě Sabhá asi 700 kilometrů jižně od Tripolisu, odkud pochází kmen Kaddáfího.

Ze Syrty ležící na pobřeží vládní vojska odpálila několik raket směrem k Misurátě ovládané povstalci. Podle televize al-Džazíra vojáci hájící Kaddáfího režim ostřelovali z těžkých zbraní i město Zuára ležící asi 120 kilometrů západně od Tripolisu a 60 kilometrů od tuniských hranic. Rebelové tvrdí, že v blízkosti města dobyli jednu z vojenských základen.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: Ben Curtis/AP Photo

Za Kaddáfího 28 milionů

Jenže sám plukovník je neznámo kde a rozhodně se nehodlá povstalcům vzdát. Vyplývá to alespoň z jeho poslední audionahrávky. Kaddáfí označil ústup z centra metropole za taktický krok. V audionahrávce slíbil boj nebo mučednickou smrt. A vyzval obyvatele hlavního města, aby ho vyčistili od povstalců. 

Povstalecká Přechodná národní rada dnes nabídla amnestii pro dosavadní příznivce libyjského vůdce, kteří by Kaddáfího zajali, nebo zabili. Nejmenovaný podnikatel v Benghází pak nabídl odměnu ve výši dvou milionů libyjských dínárů (přes 28 milionů korun) za dopadení Kaddáfího.

Muammar Kaddáfí: „Všechny kmeny v Tripolisu, mimo něj, mladí, staří, ženy i muži musejí zaútočit na Tripolis a vyčistit oblast od zrádců a krys.“

Šéf povstalecké Přechodné národní rady Mustafá Džalíl sám řekl, že je ještě brzy na to říct, že bitva o Tripolis je u konce. „To se nestane, dokud nechytíme Kaddáfího a jeho syny,“ řekl.

Zahraniční novináři mohli odjet z hotelu 

Pokračující boje uvěznily v hotelu v centru Tripolisu skoro čtyři desítky zahraničních novinářů a diplomatů. „Už pátý den probíhá něco, co by se dalo nazvat blokáda hotelu Rixos. Je to zoufalá situace asi pro 35 zahraničních hostů, většinou britských a amerických novinářů, ale je tu i americký kongresman. Situace se přes noc výrazně zhoršila. Začalo být naprosto jasné, že sami o vlastní vůli nemůžeme hotel opustit. Náš pohyb je omezován. Všude jsou stále evidentně profesionálně vycvičení Kaddáfího vojáci. Hlídají bránu, která je za parkovištěm asi 150 metrů od hlavní vstupní haly. Myslíme si, že na střeše jsou navíc pořád Kaddáfímu věrní ostřelovači. Když se kameraman televize ITN snažil vyjít ven, namířil na něj jeden ze strážců AK47, přišel až k němu a odstrkal ho zpátky do hotelu. Ten muž je v pořádku, ale byla to velmi napjatá chvíle. Mezi novináři, kteří tu jsou uvízlí už pátý den, proto stále panují větší obavy a nervozita. Elektřina funguje jen v části hotelu, navíc nám dochází zásoby pitné vody a jídla. Teď se dá jen velmi těžce odhadovat, jak a kdy se odsud dostaneme,“ popsal reportér BBC Matthew Price. Z hotelu se novináři dostali až dnes odpoledne za pomoci pracovníků Červeného kříže.

Uneseni čtyři italští novináři

Italské ministerstvo zahraničí informovalo, že dnes ráno byla poblíž města Závíja unesena čtveřice italských novinářů. Jejich řidič byl prý při útoku zabit, další osud novinářů zatím není znám.

Zadržovaní novináři v hotelu Rixos
Zdroj: ČT24

Podle svědků je nicméně odpor Kaddáfího stoupenců v metropoli slabý. Přechodná povstalecká rada se do Tripolisu chystá přesunout z Benghází a hodlá začít sestavovat vládu. Přestože rebelové slaví, šest měsíců trvající povstání stále není u konce. Pozorovatelé se navíc obávají anarchie, která by mohla vypuknout, až se po případném vítězství naplno projeví kmenová a etnická rivalita. 

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes vyzval libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a libyjské povstalce, aby ukončili boje a zasedli k jednacímu stolu. Naznačil také, že Moskva by mohla uznat vládu rebelů, pokud ta sjednotí zemi. „Chtěli bychom, aby (boje) co nejdříve skončily a aby (obě strany) zasedly k jednacímu stolu a dosáhly dohody o budoucnosti Libye,“ prohlásil. 

Libye jako druhý Irák?

Rychlý pád Tripolisu některým analytikům připomíná stejně rychlé americké vítězství v Iráku v roce 2003, po němž následovalo období chaosu a občanské války. Američtí diplomaté ale soudí, že v Libyi se irácká historie opakovat nebude. V zemi existuje střední třída lidí s manažerskými zkušenostmi, kteří se mohou do obnovy rychle zapojit.

Země, na rozdíl od některých jiných arabských států procházejících revolucí, není navíc chudá - Libye má aktiva ve výši 168 miliard dolarů a největší zásoby ropy v Africe. Odhaduje se, že těžbu by mohla obnovit během tří až šesti měsíců.