Obezita by mohla ohrozit bezpečnost USA

New York - Stoupající úroveň obezity u mladých Američanů může ohrozit budoucnost armády USA. S varováním přišli dva bývalí vysocí američtí velitelé. Více než čtvrtina mladých Američanů je nyní tak tlustá, že nedokáže bojovat, dodali John Shalikashvili a Hugh Shelton, kteří oba svého času působili jako šéfové amerického generálního štábu.

Generálové upozorňují na to, že obezita vyřazuje víc rekrutů než jakýkoli jiný zdravotní problém. Požadují proto, aby Kongres zavedl zákony, které by více dbaly na zdravou výživu dětí. Malí Američané by měli ve školách dostávat více zeleniny a ovoce a méně cukru, tuků a soli.

„Úroveň obezity ohrožuje celkové zdraví Ameriky a budoucí sílu její armády,“ varovali Shalikashvili a Shelton. „Považujeme tento problém za tak vážný z hlediska národní bezpečnosti, že jsme se připojili k více než 130 dalším generálům ve výslužbě, admirálům a vysokým vojenským představitelům ve výzvě Kongresu, aby schválil nový zákon o výživě dětí,“ dodali.

Varování přichází v době, kdy panují obavy, že dětská obezita v USA už dosáhla úrovně epidemie a zasahuje neuvěřitelnou třetinu mladých Američanů. „Musíme jednat, abychom zajistili, že naše děti přijdou jednou bránit naši zemi, bude-li to třeba,“ napsali Shalikashvili a Shelton.