Albánská opozice drží hladovku, žádá přepočítání loňských voleb

Tirana - Stoupenci albánské socialistické opozice dnes na hlavním náměstí metropole Tirany vyhlásili hladovku. Chtějí ji držet tak dlouho, dokud konzervativní vláda, kterou vede Sali Berisha, nedovolí přepočítat hlasy loňských voleb. V nich Berishovi demokraté zvítězili, podle socialistů ale podvodem.

Na jedné straně náměstí v Tiraně postavili stoupenci opozice stany pro více než 200 osob. Asi 22 socialistických poslanců vyhlásilo hladovku. Na druhé straně náměstí se sešli příznivci vlády. Znesvářené skupiny oddělovaly silné oddíly policie. Stoupenci vlády demonstraci pojali jako oslavu svátku 1. máje. Skandovali „Ano Evropě“ a hlasitě pouštěli rockovou hudbu, aby přehlušili řečníky na druhé straně náměstí.

Kromě slovních urážek, které zněly z obou táborů, k žádnému vážnému incidentu zatím nedošlo. Socialistický starosta Tirany Edi Rama vyzval k protivládním demonstracím po celé zemi. Dav sympatizující s opozicí demonstroval proti vládě už v pátek. Organizátoři tvrdili, že akce se zúčastnilo na 200 000 lidí, podle policie jich prý bylo jen 13 000.

Mluvčí socialistů Armela Imerajová tvrdila, že protivládní demonstrace může trvat i několik dní. Ukončit ji prý může jen oznámení vlády, že volební hlasy budou přepočítány a že vláda přijme socialisty navrhované reformy.

Albánie byla při loňských volbách i následném přepočítávání hlasů pod silnou mezinárodní kontrolou. Zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označili hlasování za většinou spořádané. Z volebních podvodů se ale od počátku obviňovaly obě hlavní soupeřící politické strany, tedy socialisté a konzervativci.