Únik ropy by mohl zastavit nový vrt

Washington – Ekologická katastrofa na pobřeží Spojených států způsobená únikem ropy z potopené plošiny je den ode dne horší. Denně totiž do zálivu uniká 850 tisíc litrů ropy, odborníci proto dumají nad tím, jak to zastavit. Jako nejlepší řešení se jeví vyhloubení nového vrtu do podmořského ropného ložiska, to ale může trvat až tři měsíce.

Záchranářské práce zatím komplikuje počasí, na pobřeží padají vydatné srážky. Díky tomu se ale skvrna drží dál od pobřeží. Mokřiny nedaleko New Orleans, které patří k unikátním ekosystémům a kde žijí vzácní vodní ptáci, by tak mohly být ušetřené. Skvrna ovšem mění směr a míří spíše na sever k pobřeží státu Alabama.

Společnost Britsh Petroleum, které patří havarovaná ropná plošina v Mexickém zálivu, slíbila, že zaplatí veškeré škody spojené s ekologickou havárií. Prohlásil to ředitel firmy. Společnost se snaží mírnit ekologickou katastrofu alespoň tak, že na dno moře pumpuje látku urychlující rozklad ropy.

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Společnost BP se snaží uzavřít podmořský bezpečnostní ventil vrtu za pomoci ponorek. Vyrábí i více než sedmdesátitunový zvon, kterým by chtěla místo, odkud ropa uniká, během šesti až osmi dnů přikrýt. Rovněž začala nedaleko hloubit další vrt, aby ropu z ložiska odčerpala. Společnost BP se také pokusí odstranit nefungující záklopku na vrtu, která po potopení plošiny nefunguje. Záchranáři ale volají po akci, která by definitivně únik ropy zastavila. 

Podle šéfa pobřežní stráže Thada Allena by bylo nejlepší vyhloubit nový vrt, to ale potrvá týdny. Navíc varoval, že únik ropy se může ještě zhoršit, pokud zcela selže podmořský ventil. Ten je nyní částečně uzavřen a ropa z něj uniká na třech místech. Pokud by se zcela otevřel, mohlo by se denně dostávat do moře na 16 milionů litrů ropy.   

Ropná plošina vybuchla 20. dubna a o dva dny později se potopila, při neštěstí zahynulo 11 dělníků. Americká vláda ze zodpovědnosti za výbuch i za následnou ekologickou havárii obvinila společnost BP. Ta už oznámila, že je připravena uhradit náklady na likvidaci škod. Podle analytiků mohou tyto náklady dosáhnout 14 miliard dolarů (asi 269 miliard korun).