K Bahamám se blíží hurikán Irene

Port-au-Prince - Neustále sílící hurikán Irene se poněkud stáčí od severního pobřeží karibského ostrova Hispaniola a míří k Bahamskému souostroví. Na pobřeží oblasti Dominikánské republiky vrhl prudké lijáky a silné vlnobití. Podle amerického Národního centra pro hurikány (NHC) v Miami ještě během dneška Irene pravděpodobně zesílí na třetí stupeň v pětibodové Saffirově-Simpsonově stupnici hurikánů a nejpozději do čtvrtka by mohla dosáhnout i stupně čtvrtého.

Meteorologové ale nečekali, že hurikán nabude takové síly tak brzy. Příčinou jsou teplé vody oceánu a také současné klimatické podmínky, které jsou pro dodávání energie hurikánu velmi příznivé.

Irene zesílila na druhý stupeň v nočních hodinách a vichry, které ji doprovázejí, dosahují rychlosti kolem 160 kilometrů v hodině, oznámilo NHC. Oko hurikánu se pohybuje severozápadním směrem zhruba 20kilometrovou rychlostí.

Ačkoliv Haiti, které s Dominikánskou republikou sdílí ostrov Hispaniolu, přímý zásah Irene mine, byl vyhlášen nejvyšší poplach a jsou přijímána preventivní opatření k přesunu ohrožených obyvatel. Úřady vyzvaly obyvatele v nejvíce ohrožených oblastech k odchodu.

Začátkem měsíce řádění tropické bouře Emily, která nedosahovala síly Irene, vyvolalo na Haiti záplavy a poškodilo stovky domů. Nejvíce postiženi byli jako nyní obyvatelé provizorních stanových městeček v oblasti metropole Port-au-Prince, v nichž už rok a půl přežívají oběti loňského katastrofálního zemětřesení.