Fico: Maďarsko exportuje „hnědý mor“

Paříž - Slovenský premiér Robert Fico označil Maďarsko za extremistickou zemi, která exportuje svůj „hnědý mor“. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní vydání francouzského listu Le Figaro. Fico to učinil v situaci, kdy jsou vztahy mezi oběma zeměmi velmi napjaté po přijetí maďarského zákona o dvojím občanství, jímž se cítí být Slovensko ohroženo. Maďaři navíc dnes slaví den sounáležitosti, kterým si připomínají devadesátileté výročí podpisu Trianonské smlouvy. Země touto dohodou přišla po první světové válce o třetinu území i obyvatel.

„Existuje konflikt hodnot mezi Slovenskem s jeho hluboce antifašistickými tradicemi a touto zemí, která exportuje svůj hnědý mor,“ prohlásil slovenský premiér.

Fico v rozhovoru také zopakoval své znepokojení nad přijetím maďarského zákona o dvojím občanství. Podle něj je to součást oficiální strategie vládní strany Fidesz vytvořit Maďarsko v hranicích, které předcházely podpisu Trianonské smlouvy. „Zákon představuje hrozbu pro bezpečnost Slovenska,“ myslí si premiér Fico.

„Maďarští politici se chovají tak, jako kdyby jih Slovenska byl součástí jejich území! Premiér Viktor Orbán dělá, jako by Slovensko neexistovalo. Proč si vybral Polsko pro svou první oficiální návštěvu? Právě proto, aby ukázal, že Slovensko, ležící mezi Maďarskem a Polskem, není zemí, ale že Polsko, to s Maďarskem hraničí,“ zdůraznil Fico. Tázal se, „zda bude Evropa tento historický revizionismus tolerovat“.

Maďarský parlament schválil 26. května kontroverzní zákon ulehčující Maďarům žijícím v zahraničí získání maďarského občanství. Maďaři na Slovensku představují téměř deset procent z 5,4 milionu obyvatel.

Slováci přitom v reakci na maďarský zákon přijali právní normu, podle které všichni občané Slovenska automaticky ztrácejí svou státní příslušnost, pokud požádají o druhé občanství. Zákon by měl vejít v platnost 17. července, kdy bude země slavit den slovenské suverenity. Fico ale v rozhovoru přiznal, že jsou ochotni jednat o výjimkách, například s Českou republikou.

Maďarský parlament
Zdroj: ČT24