Medvěděv znovu naléhal na zrušení víz

Meseberg – Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes opět naléhal na představitele Evropské unie ve prospěch zrušení vízové povinnosti pro ruské občany. Medvěděv hovořil s novináři po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, jejíž předmětem byly mimo jiné sankce proti Íránu nebo ustanovení bezpečnostního výboru pro společné civilní a vojenské akce Ruska a EU. Podle Medvěděva jsou obavy některých zemí EU ze zrušení víz zbytečné. Šéf Kremlu také vyjádřil politování nad stanoviskem některých států, které se na nedávném summitu EU a Ruska v Rostově na Donu rozhodly zatím vízovou povinnost Rusům nezrušit.

Během své dvoudenní návštěvy Německa jednal Medvěděv s Merkelovou také o zavedení nových sankcí proti Íránu, který západní země podezírají z příprav na výrobu jaderných zbraní. Jednání o další vlně sankcí prý značně pokročila a podle Merkelové by Rada bezpečnosti OSN mohla o sankcích, které Rusko dlouho odmítalo, brzy rozhodnout. Medvěděv byl podle agentury Ria Novosti v hodnocení trochu střízlivější, potvrdil ale, že existuje určitá dohoda.

Německo a Rusko také navrhují vytvoření bezpečnostního výboru, který by stanovil základní pravidla pro civilní a vojenskou spolupráci mezi Ruskem a Evropskou unií. Jedním z prvních problémů, které by výbor podle Merkelové a Medvěděva mohl řešit, je problém Podněstří, proruské enklávy při řece Dněstr, která komplikuje vztahy mezi Ruskem, Ukrajinou a Moldavskem již téměř dvacet let.