Norové chtějí Mexický záliv zbavit ropného povlaku rašeliníkem

Oslo/New Orleans – Už od konce dubna uniká z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu ropa. Společnost British Petroleum, které vrt patří, se ho zoufale snaží ucpat, a zabránit tak zhoršování ekologické katastrofy. Včerejší pokus ucpat vrt obřím zvonem vzbuzuje opatrné naděje, přesto kryt odčerpal během uplynulých 24 hodin bezmála třetinu odhadovaného objemu unikající ropy. Na jásot je ale zatím brzy, na hladině stále zůstává množství černé vazké tekutiny. Řešení, jak se vypořádat s obří ropnou skvrnou, teď nabízejí Norové. Nepotřebují k tomu žádnou chemii, použít chtějí čistě přírodní prostředek – rašeliník.

„Za prvních 24 hodin byl kryt schopen odsát 6077 barelů ropy,“ řekl šéf americké pobřežní stráže Thad Allen, který na řešení ekologické havárie jako zmocněnec vlády dohlíží. Nevyloučil, že zachycený objem suroviny se v příštích dnech ještě zvýší. Podle vládních odhadů za den uniká z poškozené vrtu zhruba 19 tisíc barelů ropy. Odborníci si nejsou jisti, zda kryt dosedl na místo úniku dostatečně těsně. Ropa kromě toho uniká z postranních průchodů, které měly původně zabránit tomu, aby kryt zahltily krystaly ledu.

Řešení na nabízí sama příroda

Je mazlavá, lepí se na vše, s čím přijde do kontaktu, včetně peří ptáků a těl ryb. Plave na vodě a poškozuje kilometry mořského pobřeží. Tak vypadá černé zlato, na kterém zbohatlo množství lidí po celém světě, vylité v Mexickém zálivu. Řešení ale nabízí sama příroda. Norský rašeliník dokáže nasát ropu až o pětinásobku svého objemu. Ropa pak není lepkavá a snadněji se odstraňuje.

„Ropu nemusíte odstraňovat jen z vody, rašeliník pomáhá i v případě, že už dosáhla pobřeží,“ uvedl Ragnar Kallak, majitel firmy Kallak Torvstrofabrikk, která nabízí svou pomoc při likvidaci přírodní katastrofy. Rašeliník je podle něj potřeba nasadit co nejdříve.

Norská společnost už má s rašeliníkem jako zbraní proti ropě velké zkušenosti. Loni s ním čistili 150 kilometrů členitého pobřeží. „Už jsme ho jednou použili během nehody tankeru Full City u Langesundu, i když vývoj stále pokračuje. Už teď je ale směs bez problémů použitelná,“ podtrhl Kallak.

A rašeliníková drť také výborně filtruje. Důkaz? Ragnar Kallak se přefiltrované vody nebojí ani napít. Třeba právě tohle upozorní americké úřady, že nástroj na vyčištění ropou zasaženého pobřeží existuje. Zatím firmu Kallak neoslovily.

Z poškozeného vrtu denně unikají do moře zhruba tři miliony litrů ropy. Skvrna se rychle šíří, už zasáhla dokonce některé ostrovy u pobřeží amerických států Alabama a Mississippi. Znečištěna je také část pobřeží severozápadní Floridy. Společnost BP zatím zaplatila za pokusy o omezení úniku ropy asi miliardu dolarů (21 miliard korun). Podle analytiků deníku Financial Times ale celková částka na likvidaci znečištění, odškodné a pokuty vystoupá k 20 miliardám dolarů (418 miliardám korun).