Polsko a Maďarsko válčí s vodou, Slovensko hlásí další oběť záplav

Varšava/Bratislava/Budapešť - V jihovýchodní části Polska, kterou už podruhé za několik týdnů zalila povodeň, nadále panuje dramatická situace. V Sandomierzi se v sobotu protrhla provizorní protipovodňová hráz a voda z Visly znovu zalévá pravobřežní část města. S vodou bojuje také Maďarsko, zde řeky nadále stoupají a ohrožen je již i Budapešť. Naopak na Slovensku se situace postupně uklidňuje, v jižní části Slovenska bylo ale nalezeno tělo muže, který je zřejmě další obětí záplav.

Tělo našli policisté ve městě Fiľakovo nedaleko hranic s Maďarskem. Informace o možných obětech se objevily již během týdne. Premiér Robert Fico v sobotu uvedl, že si záplavy zřejmě vyžádaly tři lidské životy. Další osoby jsou pohřešovány na různých místech Slovenska.

Povodňová situace na Slovensku se postupně uklidňuje. Hladiny většiny řek, které v pátek a v sobotu způsobovaly největší problémy, klesly. Rozvodněný zůstává Ipeľ na jihu středního Slovenska, na západě stoupal dolní tok Dunaje a Váhu, z těchto oblastí nebylo ale dosud hlášeno žádné nebezpečí.

V noci kulminovalo několik řek na východním Slovensku, z nichž některé ještě ráno dosahovaly třetího povodňového stupně. Hladina Hornádu, kvůli které muselo být v sobotu v Košicích evakuováno 1 500 lidí a bylo přerušeno i přímé železniční spojení s Bratislavou, dnes postupně klesala. Odstraňovat následky povodní na východním Slovensku pomáhají také dvě česká čerpadla. Podle vyjádření zemědělců a lesníků velká voda zasáhla téměř 200 tisíc hektarů orné půdy a lesního majetku, škody odhadují na přibližně 150 milionů eur (asi 4 miliardy korun).

V Polsku byla situace nejdramatičtější v Sandomierzi. Záchranáři i místní lidé se před zaplavením stejně jako v květnu snaží zachránit sklárnu. Pokud podnik zalije voda a zhasnou pece, nebude už možné obnovit provoz.

Opadají hladiny řek v nejjižnější části Polska. Vody ubývá třeba ve městě Jaslo, které z přibližně třetiny už v pátek zalila řeka Wisloka. Na příchod velké vody se naopak připravují Świniary nedaleko Plocku na severozápad od Varšavy. Povodeň na Visle tu před dvěma týdny protrhla hráz a zaplavila prostor, na němž žije asi 4 000 lidí. Úřady varují, že není vyloučené, že evakuace se může v nejbližších dnech opakovat.

Maďarsko stále bojuje s povodňovou vlnou, která do země dorazila především ze sousedního Slovenska. V povodí řeky Hornád musely úřady evakuovat téměř tři tisíce lidí. Voda zaplavila polovinu desetitisícového města Edeléň na severovýchodě země.  

V průběhu pondělí či následujících dvou dní se v Maďarsku očekává další kulminace řek. Hladina vody by měla stoupnout zejména v Tokaji, kde se stékají řeky Bodrog a Tisa, a dále na toku Tisy ve městě Szolnok. Na evakuaci se připravují i obyvatelé maďarské metropole, zdejší úřady již zahájili zabezpečovací práce kolem dunajského nábřeží. V Budapešti by totiž Dunaj měl stoupnout z výšky 550 cm na přibližně 8 metrů.

  • Povodně na Slovensku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1707/170629.jpg
  • Záplavy v Maďarsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1659/165826.jpg