V Polsku byl blahořečen „kaplan Solidarity“

Varšava - Ve Varšavě byl blahořečen kněz Jerzy Popieluszko, který pro Poláky znamenal obrovskou duchovní oporu v době komunismu. V roce 1984 tohoto aktivního zastánce nezávislého odborového hnutí Solidarita zavraždili příslušníci tajné komunistické policie. Na mši za „kaplana Solidarity“ v centru Varšavy přišlo téměř 150 tisíc lidí. Byla mezi nimi i Popieluszkova matka, která před několika dny oslavila sté narozeniny.

„Dožadoval se svobody vyznání pro občany i duchovní,“ řekl zvláštní vyslanec papeže Benedikta XVI. arcibiskup Angelo Amato během mše. Po bohoslužbě se procesí s relikviemi blahoslaveného vydává na několikahodinovou cestu do ještě nedostavěné svatyně Boží prozřetelnosti na jihu Varšavy.

Varšavský arcibiskup Kazimierz Nycz:

„Blahořečení mučedníka Jerzyho je pro církev radostným dnem. Je vzorem a příkladem pro ostatní.“

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Dekret k blahořečení Popieluszka podepsal Benedikt XVI. loni v prosinci. Beatifikace je v římskokatolické církvi stupněm před prohlášením za svatého. Pro blahořečení Popieluszka nebylo potřeba, aby učinil zázrak, jak by to jinak bylo nutné, protože jde o mučedníka.

Přemáhal zlo dobrem

Jerzy Popieluszko je pro Poláky symbolem boje proti komunismu. Sloužil mše mezi stávkujícími dělníky, podporoval příbuzné pronásledovaných totalitním režimem. Od konce února 1982, již po vyhlášení výjimečného stavu v Polsku, lidi povzbuzoval svými kázáními během „mší za vlast“ v kostele svatého Stanislava Kostky ve varšavské čtvrti Źoliborz. K zástupům věřících mluvil o svobodě, solidaritě nebo o nutnosti žít v pravdě. K jeho hlavním poselstvím patří heslo „Přemáhat zlo dobrem“. „V Gdaňsku jsem chodil na jeho mše, jeho slova byla pro nás podporou,“ prohlásil jeden z pamětníků - loďař Edward Mosiadz.

Komunistické úřady si již v roce 1982 stěžovaly varšavské kurii, že Popieluszkovy mše se „mění v politické manifestace, které ohrožují pořádek a bezpečnost v hlavním městě“. Popieluszko se stal terčem komunistické propagandy, mnohokrát ho vyslýchala policie.

„Zhoubná ideologie nesnesla světlo pravdy,“ poznamenal při dnešní mši arcibiskup Amato. Popieluszka, kterému tehdy bylo 37 let, a jeho řidiče 19. října 1984 unesli poblíž Toruně příslušníci tajné bezpečnosti a po několikahodinovém mučení ho zavraždili. Koncem října bylo jeho tělo po intenzivním pátrání nalezeno v přehradě u města Wloclawek. Popieluszkův pohřeb v kostele svatého Stanislava Kostky se stal jednou z největších demonstrací proti komunistickému režimu, přišly na něj stovky tisíc lidí.