Rusko muselo s pravdou ven: Vojáci kradli v troskách polského letadla

Moskva - Rusko po dlouhém váhání připustilo, že příslušníci ruských ozbrojených složek povolaných na místo dubnové havárie polského prezidentského letadla ukradli platební kartu jednoho z mrtvých Poláků. Ruská vojenská prokuratura dnes obvinila čtyři příslušníky ostrahy smolenského vojenského letiště Severnyj. Vyšetřovatelé prý mají dostatek důkazů, které je usvědčují. Vojáci se ke svému činu přiznali. Po výslechu byli propuštěni, jsou stíháni na svobodě. Nesmějí opustit smolenskou posádku. Za zneužití karet, jejichž prostřednictvím v bankomatu vybrali peníze na jídlo a alkohol, jim hrozí pět let vězení. Tři ze čtyř zadržených byli již v minulosti trestáni, za krádež karet jim hrozí až pět let vězení.

Z kapes mrtvého pracovníka polské památkové péče Andrzeje Przewoźnika odcizili vojáci čtyři platební karty - jednu bankomat ve Smolensku po zadání chybného hesla „spolkl“, ze zbylých tří bylo vybráno celkem 60 tisíc rublů (přes 41 tisíc korun). Při zatýkání u podezřelých vojáků policisté karty našli. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se oficiálně Przewoźnikovým pozůstalým omluví a plně nahradí způsobenou škodu. Przewoźnik byl členem polské vládní delegace, jejíž letadlo cestou na vzpomínkové slavnosti v západoruské Katyni havarovalo při přistání na smolenském letišti.

S veřejným obviněním z krádeže karet, vzneseným původně proti členům ruských speciálních jednotek OMON, přišel o víkendu mluvčí polské vlády Pawel Graś. Ruská strana nejprve obvinění rozhořčeně odmítla. Polsko později upřesnilo, že osobami, které Przewoźnikovu platební kartu ukradli, nebyli policisté, ale vojáci. Tím se záležitost přenesla do odpovědnosti ruského ministerstva obrany, které zprvu jakýkoli komentář odmítalo.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)