V Afghánistánu sestřelen vrtulník NATO. Mrtví jsou čtyři Američané

Kábul - Čtyři američtí vojáci zahynuli na jihu Afghánistánu při havárii vrtulníku, která byla způsobena nepřátelskou palbou. Oznámilo to velitelství NATO. K sestřelení stroje se přihlásili povstalci z řad Tálibánu. „Čtyři vojáci NATO byli zabiti, když se jejich vrtulník stal cílem nepřátelské střelby v provincii Hílmand,“ sdělil mluvčí aliance. Jejich státní příslušnost posléze podle informačních zvyků mezinárodních sil oznámila země, která o vojáky přišla, tedy v tomto případě USA. Povstalci na vrtulník údajně vystřelili jednu až dvě rakety.

Počet mrtvých vojáků NATO v posledních dnech výrazně narostl. Za čtyři dny padly v boji více než dvě desítky vojáků. Jen v pondělí zahynulo sedm Američanů, dva Australané a Francouz. Od počátku roku přišlo v Afghánistánu o život přes 250 příslušníků mezinárodních sil.

Americký ministr obrany Robert Gates dnes v Londýně vyjádřil přesvědčení, že mezinárodní síly v Afghánistánu dosáhnou do konce roku v boji proti radikálním islamistům pokroku. To by umožnilo budovaným vládním afghánským silám převzít kontrolu nad částmi země už příští zimu, kdy stejně bojová činnost v horské zemi téměř úplně ustává.

Washington se rozhodl vyslat do Afghánistánu posily 30 tisíc vojáků a svoje kontingenty posílily v posledních měsících i další státy. Alianční síly se pokusí na jihu země rozhodnout válku s Tálibánem.