Pravnučka Mandely zahynula při cestě ze slavnostního koncertu

Johannesburg - Při autonehodě v Jihoafrické republice zemřela pravnučka bývalého prezidenta Nelsona Mandely. Třináctiletá Zenani se vracela domů ze čtvrtečního koncertu v Sowetu, který obstaral předehru k dnešnímu zahájení světového šampionátu ve fotbalu. Paradoxně měla tato akce s účastí světových hudebních hvězd přispět k propagaci šampionátu i humanitárních projektů na podporu vzdělanosti dětí v Africe.

Kancelář bývalého prezidenta JAR a národního symbolu v boji za zrušení apartheidu zároveň dodala, že nikdo další nebyl při nehodě zraněn. „Rodina truchlí a žádá o soukromí,“ stojí v prohlášení kanceláře nositele Nobelovy ceny za mír. Zenani byla jednou z devíti pravnoučat jednadevadesátiletého Mandely. Ten by se měl dnes zúčastnit slavnostního ceremoniálu před úvodním zápasem mistrovství mezi domácí reprezentací a Mexikem.

Na jihoafrických silnicích už ve čtvrtek zemřeli tři britští studenti, když autobus s turisty sjel z cesty a převrátil se. Pořadatelé MS se kromě kriminality obávali nejvíce právě dopravy, neboť řada silnic v horských oblastech je známa častými nehodami.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)