Somálští piráti propustili Asian Glory za šest milionů dolarů

Mogadišo - Somálští piráti propustili britskou nákladní loď Asian Glory unesenou před více než pěti měsíci s 25 muži na palubě. Oznámilo to ministerstvo zahraničí Bulharska, odkud pochází kapitán lodi a osm členů posádky. Námořní lupiči podle jednoho z nich za loď obdrželi výkupné ve výši 5,8 milionu dolarů (takřka 123 milionů korun). Všichni propuštění jsou údajně v dobrém stavu. Kromě Bulharů jeho posádku tvořili Ukrajinci, Rumuni a Indové.

Loď by měla zamířit do Ománu v doprovodu britské válečné lodi. Propuštění potvrdila také britská společnost Zodiac Shipping, která loď provozovala. O výkupném se nezmínila, námořní síly EU však uvedly, že na loď kotvící nedaleko somálských břehů bylo dnes pirátům shozeno výkupné. Plavidla plujícího pod britskou vlajkou ze Singapuru do Saúdské Arábie s nákladem automobilů se piráti zmocnili na Nový rok asi 990 kilometrů východně od somálského pobřeží.

Piráti v současnosti zadržují kolem 16 plavidel se stovkami rukojmích. Rozkvět jejich činnosti umožnilo bezvládí v Somálsku, které skoro 20 let nemá centrální vládu. Somálští piráti inkasovali již desítky milionů dolarů za propuštění plavidel, která přepadají na rušné námořní trase spojující Evropu s Asií.