Na jihu Kyrgyzstánu další nepokoje, Rusko vojensky nezasáhne

Biškek - Prozatímní kyrgyzská vláda dnes vyhlásila částečnou mobilizaci armády v souvislosti s etnickými nepokoji na jihu země, jež si od pátku vyžádaly už téměř osm desítek mrtvých a tisícovku zraněných. Prozatímní prezidentka a šéfka vlády Roza Otunbajevová také vyzvala Rusko, aby jí pomohlo řešit násilnosti na jihu země. Kreml dnes zopakoval páteční stanovisko, že vojenská intervence nepřipadá v úvahu a že kyrgyzskou krizi považuje za vnitropolitickou záležitost. Kyrgyzská vláda do ulic poslala armádu s těžkou technikou a vyhlásila v oblasti výjimečný stav.

„S cílem zajistit bezpečnost občanů, ochránit ústavní režim a nastolit pořádek vláda nařizuje částečnou mobilizaci v Kyrgyzstánu,“ uvádí se ve vládním prohlášení. „Násilnosti, rabování a masakry narůstají. Kdybychom neučinili vhodná a účinná opatření, problémy by se mohly zvětšit a vyvolat regionální konflikt,“ uvedl kabinet.

Stovky Uzbeků jsou kvůli násilnostem na útěku. Jenže sousední Uzbekistán hranice střídavě zavírá a otevírá. Matky prosí s pláčem o mezinárodní pomoc, nejméně jedno dítě dav ušlapal. I když ve městě Oš tvoří Uzbekové polovinu obyvatel, v Kyrgyzstánu jsou menšinou. Z pěti milionů jich je 15 procent.

„Potřebujeme ozbrojené síly zvenčí, aby se situace uklidnila… Musíme požádat o pomoc Rusko a já jsem již podepsala takový dopis adresovaný prezidentu Dmitriji Medvěděvovi,“ řekla prozatímní prezidentka Otunbajevová před novináři.

Otunbajevová dnes o krizi v Oši telefonicky hovořila s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Tiskový odbor ruské vlády ale k rozhovoru neposkytl žádné podrobnosti, uvedla agentura Reuters.

Evropská unie oznámila, že do oblasti vyšle zvláštního představitele Pierra Morela. K možnému nasazení ruských sil EU podle Reuters uvedla, že by jakoukoli snahu zahraničních partnerů vyřešit situaci v Kyrgyzstánu uvítala. Představitelé nynějšího kyrgyzského režimu, který po dubnovém převratu vystřídal Bakijeva, již v pátek hovořili o vojenském zásahu zvenčí jako o možném řešení situace. Právě na jihu země se soustřeďují Bakijevovi přívrženci.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv ovšem v pátek na taškentském summitu asijských států označil kyrgyzskou krizi za vnitropolitickou záležitost. Zároveň řekl, že pro zásah jednotek Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti, kterou tvoří Rusko s šesti dalšími postsovětskými republikami včetně Kyrgyzstánu, není důvod. Tyto jednotky podle Medvěděva mají zakročit v případě vnějšího napadení.

Podle představitele místních pořádkových sil byla střelba byla slyšet v Oši i během noci na dnešek, přestože platí výjimečný stav a zákaz nočního vycházení. „Situace je velmi komplikovaná, přestřelky pokračují, několik budov je v plamenech,“ řekl zdroj.

Napětí panuje také v metropoli Biškeku, kde se večer shromáždilo asi 1000 Kyrgyzů, kteří požadují na úřadech dopravní prostředky, aby mohli odjet do Oše pomoci „svým“ bojovat proti Uzbekům. Policii se podařilo dav rozehnat a zabránit mu v proniknutí do čtvrtí, kde žijí Uzbekové.

Vydáno pod