Podle šéfa LAS musí blokáda Gazy skončit

Gaza - Blokáda pásma Gazy musí skončit. V úvodu své návštěvy palestinských území to řekl předseda Ligy arabských států Amir Músá. Jeho vůbec první návštěva Gazy je vstřícný krok vůči vládě Hamásu. Pro odstranění blokády se při jednání s palestinským prezidentem Abbásem vyslovil také španělský premiér Zapatero, jehož země teď předsedá Evropské unii. O zrušení embarga budou v pondělí jednat ministři zahraničí evropské sedmadvacítky v Lucemburku. Po incidentu s námořním konvojem, který se pokusil blokádu prorazit, Egypt otevřel do Gazy hraniční přechod.

Músovo jednání s představiteli Hamásu signalizuje podle AP změnu přístupu arabského světa ke Gaze. Mnoho arabských zemí se od Hamásu distancovalo a Egypt dokonce pomáhal Izraeli s uzavřením Gazy. Nedávný izraelský útok proti lodím dopravujícím humanitární pomoc pro Gazu však přiměl arabské předáky, aby se připojili k sílícímu mezinárodnímu požadavku otevřít hranice Gazy.

Izrael blokádu pásma uplatňuje od roku 2007, kdy se zde po volbách chopilo moci hnutí Hamás, jež Tel Aviv i Washington pokládají za teroristické. Izraelci blokádou chtějí zabránit pašování zbraní do palestinské enklávy. Koncem května se k pásmu pokusil prorazit námořní konvoj propalestinských aktivistů s humanitární pomocí, izraelští vojáci ale proti němu zasáhli a údajně v sebeobraně zabili devět lidí.

V Káhiře poté o izraelském zásahu jednali ministři členských zemí Ligy arabských států. Dohodli se, že požádají Radu bezpečnosti OSN, aby vyzvala Izrael k ukončení blokády. „Liga se obrátí na Radu bezpečnosti a požádá o zrušení blokády Gazy,“ řekl 3. června šéf LAS Amir Músá.