Poprvé zasedá nový irácký parlament, země ale nemá vládu

Bagdád - Dnes poprvé zasedá nový irácký parlament. Irák ovšem pořád nemá vládu, březnové volby totiž skončily patem. Představitelé jednotlivých stran a bloků se přes tři měsíce snaží vytvořit alianci, která by jim zajistila většinu. Nejistoty zneužívají povstalci a roste počet útoků. Nejméně 15 lidí včera v irácké metropoli Bagdádu zabila a dalších 40 zranila série výbuchů v blízkosti centrální banky. Vzápětí se strhla přestřelka mezi útočníky a bezpečnostními silami. Nejméně jedna, ale možná až čtyři nálože vybuchly v blízkosti irácké hlavní banky v době, kdy její zaměstnanci odcházeli z práce; zasažen byl i generátor, který se ocitl v plamenech.

U banky se pak střetla bezpečnostní stráž s ozbrojenci, kteří se snažili proniknout do bankovního trezoru. Zatím není jasné, jestli se chtěli útočníci zmocnit finančních rezerv z banky v podobě iráckých dinárů i amerických dolarů, nebo zda bylo jejich cílem jen napáchat škody, řekl mluvčí bezpečnostních sil v Bagdádu generál Kásim Musáví. „Rozhodně ale centrální banka byla terčem.“

Útočníkům se do hlavního objektu banky vniknout nepodařilo, dostali se však na střechy sousedních budov v komplexu. Podle místní televizní stanice je nakonec vojáci s policisty všechny zabili.

Poprvé zasedá irácký parlament (zdroj: ČT24)

V uplynulých týdnech došlo v Iráku k nárůstu ozbrojených loupeží a útoků, jež jdou zřejmě na vrub sunnitským povstalcům. Mnohé ze skupin, které se chopily zbraní po svržení režimu Saddáma Husajna, se daly na zločineckou dráhu, jakmile sektářská válka i povstání vedené ozbrojenci z teroristické sítě al-Káida začalo slábnout.

Radikálové se snaží využít politického napětí

Před necelými třemi týdny ozbrojenci zabili 14 lidí při útoku na bagdádské zlatnictví a tuto středu přišli o život tři lidé při útoku na trh se zlatem v jihoirácké Basře.

Zatímco loni násilí v Iráku zesláblo, nyní se sunnitští radikálové nejspíš snaží využít politického napětí, které vzniklo po březnových volbách bez jasného vítěze. Očekává se, že složitá jednání o vytvoření nové vlády potrvají ještě několik týdnů, možná měsíců.

Vydáno pod