Obama přirovnal ropnou katastrofu k 11. září

Washington - Americký prezident Barack Obama dorazil do státu Mississippi na pobřeží Mexického zálivu. Je to jeho čtvrtá cesta do regionu zasaženého katastrofálním únikem ropy. Ještě před cestou prohlásil, že dopad havárie na myšlení Američanů bude podobný jako šok z teroristických útoků z 11. září 2001. Způsob, jakým lidé uvažují o životním prostředí, se podle Obamy změní na mnoho let. Prezident dnes navštíví také Alabamu a Floridu.

Po návratu představí prezident ve Washingtonu konkrétní taktiku, kterou chce jeho vláda bojovat s ekologickou pohromou. Viník - britská společnost BP - už za sanaci škod zaplatila přes půl druhé miliardy dolarů, unikající ropu se však ani po 55 dnech nepodařilo zastavit.

Prezidentův poradce David Axelrod řekl, že Obama chce vysvětlit kroky, které ke zvládnutí krize v Mexickém zálivu hodlá podniknout. Kriticky dnes na Obamův postoj k ropné havárii zareagoval list The New York Times (NYT) ve svém úvodníku. „Američané potřebují vědět, že Obama, jehož klid se může zdát být netečností, se angažuje,“ napsal deník.

ŽIVĚ: Kamera z místa ropné havárie. Sledujte ZDE.

Ropa zasáhla pláže u Mexického zálivu
Zdroj: ČT24