Začalo povolební vyjednávání na Slovensku, pravice se s Ficem nebaví

Bratislava – Pravicové strany, které o víkendových parlamentních volbách na Slovensku získaly dohromady parlamentní většinu, začaly dnes oficiálně jednat o vytvoření vládní koalice. Jejich představitelé to oznámili médiím po večerním setkání v Bratislavě. Před novináři pak podepsali prohlášení o budoucí spolupráci a o svém rozhodnutí sestavit vládu chtějí informovat prezidenta Ivana Gašparoviče. Slovenská demokratická a křesťanská unie - Demokratická strana (SDKU-DS), Svoboda a Solidarita (SaS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a Most-Híd plánují základní programové teze své pravděpodobné koalice představit příští týden.

Jak uvedla bratislavská zpravodajka ČT Olga Baková, možní budoucí partneři podepsali deklaraci, která má být i základem nového vládního kabinetu. Mezi jejich priority patří boj s důsledky hospodářské krize, vytváření podmínek pro vznik nových pracovních míst, posílení postavení rodin, kvalitnější školství a dostupnější zdravotnictví a snížení napětí v mezinárodních vztazích. Budoucí koaliční partneři také chtějí zastavit zadlužování, korupci, a klientelismus. Rádi by vytvořili koaliční vládu s Ivetou Radičovou v čele. Nabídku vítěze voleb Roberta Fica k jednání všechny čtyři strany odmítly.

Gašparovič už během dneška jednal s lídry dvou nejsilnějších pravicových stran Mikulášem Dzurindou (SDKU-DS) a Richardem Sulíkem (SaS). Šanci na sestavení vlády má až do příští středy dosavadní premiér Robert Fico, jehož strana Směr - Sociální demokracie (Směr-SD) získala ve volbách nejvíce hlasů. Žádná z pravicových stran s ním ale nehodlá jednat.

Dzurinda po setkání s Gašparovičem uvedl, že ho prezident k povolebnímu vyjednávání se Směrem nepřemlouval. Údajně se bavili především o zahraničněpolitickém směrování Slovenska. Vedení SDKU-DS rozhodlo, že kandidátkou na post premiérky bude Iveta Radičová. Ta vedla stranu do voleb namísto Dzurindy, jenž se musel z volební kampaně stáhnout kvůli nesrovnalostem ve financování SDKU-DS. Političku podpořil i šéf SaS Richard Sulík, který dnes odmítl spekulace, že by si jeho strana Radičovou v čele vlády nepřála.

Dzurinda rovněž znovu zopakoval, že SDKU-DS nebude o případné koalici jednat s Ficem, kterého k sestavení vlády pověřil prezident Ivan Gašparovič. Směr-SD sice s téměř 35 procenty hlasů jasně vyhrál volby, jeho případní koaliční partneři ale ve volbách neuspěli.

Slovenská národní strana (SNS) se jen stěží probojovala do parlamentu a Lidové straně - Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) se to nepodařilo. Předseda SNS Ján Slota navíc dnes oznámil, že na podzimním stranickém sjezdu kvůli špatným volebním výsledkům nabídne svou rezignaci. „Jistě, že jsem připraven (odejít). Proč ne?“ reagoval Slota na otázku, zda demisi nabídl. Na dotaz, proč neodstoupil už nyní, odpověděl protiotázkou: „A proč bych měl? Uvidíme v září.“

Fico by údajně stál především o spolupráci s KDH, křesťanským demokratům prý dokonce nabízel polovinu vládních křesel a post předsedy vlády. Ti ale jakékoli nabídky zatím rezolutně odmítají a dnes to potvrdil i Dzurinda.

Ficovy námluvy k povolebnímu jednání

Volební lídr SDKU-DS Iveta Radičová: „Děkujeme velmi pěkně za pozvání, ale nepřijímáme.“

Mluvčí KDH Martin Krajčovič: „Hnutí nemá v dané chvíli se Směrem o čem jednat, připravujeme se na důležitá koaliční rokování s jinými stranami.“

O vládních postech se už debatuje

Strany Svoboda a Solidarita (SaS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a Most-Híd představily své vyjednávací týmy a některé ze svých priorit již v pondělí. Oficiální rokování o možné podobě budoucí středopravé čtyřkoalice začnou dnes v 18:00 v sídle SDKU-DS.

KDH by v budoucí vládě chtělo získat tři ministerská křesla a společně s Mostem-Híd usiluje o zachování ministerstva životního prostředí, SaS chce posty ministrů financí a práce. U nejsilnější pravicové strany je zatím nejspíš jasné pouze křeslo premiéra, o ministerstvu zahraničí se spekuluje ve spojitosti se jménem Mikuláše Dzurindy.

Vydáno pod