Levý jako šavle? Jako šnek!

Praha - V České republice se znovu objevil levotočivý šnek. Jedná se o unikát, pravděpodobnost jeho nálezu se dá srovnat s výhrou v loterii. V listopadu loňského roku přišla ČT se zprávou, že se podařilo najít živého šneka s obrácenou ulitou. Do hledání neobvyklých hlemýžďů se na popud vědců zapojili i další lidé a úspěch se dostavil.

Šnek-levák Hugo má konečně stejně levého parťáka - Bruna. Na procházce ho našla devítiletá dívka z Horažďovic. „Podívala jsem se na zem a našla jsem šneka. Byl přilepený na zdi,“ vzpomíná Adriana Michálková.

Životní pouť vzácného šneka byla zjevně dramatická. Kdysi možná spadl z výšky na kámen nebo ho někdo zašlápl. „Na ulitě se utvořila druhá, jakoby sekundární ulita,“ poukazuje malakolog Jaroslav Hlaváč. Levotočivost šneků vzniká poruchou jediného genu. Vzhledem k tomu, že takový hlemýžď v divoké přírodě nemá šanci najít partnera, umírají leváci bez potomků.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Huga a Bruna čeká ještě půl roku dospívání a pak začne speciální vědecký rozmnožovací experiment. Vědci se totiž pokusí zjistit, jestli je možné poruchu genu přenášet přirozenou cestou z generace na generaci. Šneci mají obě pohlaví, a tak odpadá starost s tím, jestli jsou Hugo a Bruno samci, nebo samičky. „Hlemýžď zahradní je schopný během jedné snůšky naklást 30 až 40 vajíček,“ tvrdí Hlaváč. Otázkou je, kolik z nich bude mít levou orientaci.

Šnečí ulita
Zdroj: ČT24
Vydáno pod