Povodním na jihu Francie padlo za oběť nejméně 19 lidí

Paříž – Nejméně devatenáctt lidí zahynulo při povodních v jižní Francii. Další lidé se pohřešují. Prudké lijáky a povodně nejvíc zasáhly departement Var a několik vesnic úplně zdevastovaly. Nejvíc je postiženo město Draguignan a okolí. Bez elektřiny je na 200 tisíc domácností, mezi Nice a Toulonem byla úplně zastavena železniční doprava. V úterý bylo zavřeno také toulonské letiště.

V Draguignana se 40 tisíci obyvateli voda v ulicích stoupla na více než dva metry. Zahynulo zde osm obyvatel. Dopoledne bylo centrum města zdevastované, v ulicích jsou trosky automobilů, silnice jsou probořené, domy beze střech, škody jsou na infrastruktuře. Domovy v této turisty velmi navštěvované oblasti - která se rozkládá až k poloostrovu, kde leží Saint-Tropez - muselo opustit asi 1 200 lidí. Ve městě muselo být dokonce evakuováno vězení, odkud bylo do bezpečí převezeno 500 trestanců.

Voda zaskočila také reportéra agentury AFP. Podle něj stoupla vmžiku o 60 centimetrů a potom až do dvou metrů. Jednu z žen uvěznila voda v autě, a když ji z něj vyprostili hasiči, musela k nejbližší budově doplavat. Ulicemi plavala bez řidičů nejen osobní auta, ale také nákladní vozy.

V departementu Var začalo pršet v noci na úterý. V průměru tam spadlo 80 milimetrů vody, ale v obci Lorgues například až 264 milimetrů. Záchranáři museli zasahovat v 600 případech, ze sousedních departementů bylo do Varu povoláno více než tisíc mužů a osm vrtulníků.

Podle meteorologické služby Météo-France podobný tak prudký jev nebyl v oblasti zaznamenán od roku 1827. „Nikdo takové záplavy nepamatuje,“ prohlásil také starosta jedné z postižených obcí Les Arcs Alain Parlanti.

Prezident Nicolas Sarkozy vyzval vládu, aby učinila vše pro to, aby byla obětem poskytnuta veškerá pomoc, a vyzval k národní solidaritě s postiženými. Na místě záplav je dnes očekáván ministr vnitra Brice Hortefeux.