Izraelská pomsta za atentát: Osm náletů na Gazu

Gaza – Izraelské letectvo provedlo od čtvrtečního večera osm náletů na cíle v pásmu Gazy. Podle palestinských bezpečnostních zdrojů při nich zahynul třináctiletý Mahmúd abú Samra a další dva lidé, 17 dalších bylo zraněno. Palestinci dnes na Izrael z pásma vystřelili deset raket a zranili sedm lidí. Vzdušné údery jsou izraelskou reakcí na čtvrteční teroristické útoky u jihoizraelského Ejlatu, při nichž ozbrojenci zabili osm Izraelců a 30 lidí zranili.

Terčem leteckých úderů Izraelců byl podle palestinských zdrojů dům ve východní části města Gazy, zařízení palestinských bezpečnostních sil, východní část města Chán Júnis na jihu pásma, výcvikové základny Brigád Izzuddína Kásama, které jsou ozbrojenou složkou hnutí Hamas, a podzemní tunel pod hranicí pásma Gazy s Egyptem u Rafáhu. Zatím poslední nálet se uskutečnil dnes večer ve střední části Gazy. Izraelská letadla při něm podle palestinských úřadů zasáhla motocykl, na němž jeli dva mladí lidé. Oba zraněním podlehli.

Po třech koordinovaných teroristických útocích u Ejlatu izraelské letectvo už ve čtvrtek při náletu na jih pásma Gazy zabilo šest Palestinců. Armáda použila bezpilotní letadlo a mířila na automobil s hledanými osobami. Mezi šesti mrtvými byli podle izraelských policejních zdrojů čtyři členové Výborů lidového odporu, kteří prý byli do akce v Ejlatu zapojeni. U hranice s Izraelem dnes při přestřelce s ozbrojenci zahynul další egyptský policista.

Z pásma Gazy dnes Palestinci na Izrael vypálili nejméně deset raket. Jednu se podařilo zneškodnit pomocí izraelského protiraketového štítu Železná klenba (Iron Dome). Nejničivější následky měla raketa, která dopadla na Ašdod a zranila zde šest lidí.

Čtvrteční teroristické útoky u Ejlatu odsoudily USA, Bílý dům, generální tajemník OSN Pan Ki-mun a v dnešním prohlášení také české ministerstvo zahraničních věcí.

Vydáno pod