Írán obvinil Británii z podpory exilové teroristické skupiny

Teherán - Írán dnes obvinil Velkou Británii a další západní státy z podpory exilové „teroristické“ skupiny, která podle tvrzení Teheránu plánovala pumové útoky v Íránu. Ostrou kritiku v této souvislosti tlumočilo teheránské ministerstvo zahraničí předvolanému britskému velvyslanci, oznámila agentura IRNA. Britské ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters obvinění z Teheránu odmítlo.

Írán tvrdí, že skupině pomáhala Británie, Švédsko a Francie

Írán v úterý oznámil zatčení členů hlavní exilové opoziční organizace Lidoví modžáhedové (MKO), kteří údajně chystali „teroristické aktivity“ v Teheránu u příležitosti prvního výročí kontroverzních prezidentských voleb 12. června. Zadrženi prý byli před tím, než mohli uskutečnit své plány na odpálení bomb „na několika náměstích v Teheránu“. „Byly do toho (podpory MKO) zapojeny některé západní země, včetně Velké Británie, Švédska a Francie,“ řekl v íránské televizi Al-Alám ministr informací dříve ministerstvo zpravodajských služeb a bezpečnosti) Haidar Moslehí. Neupřesnil ale, kolik údajných členů Lidových modžáhedů bylo zatčeno, ani kdy. Teheránská vláda oznámila, že zatčení prošli výcvikem v Iráku.

V e-mailu rozeslaném dnes médiím MKO popřeli zatčení svých členů v Teheránu. „Falešným obviněním, že ony zatčené osoby přišly do Íránu z Iráku, si íránský režim připravuje půdu k útoku na tábor Ašraf v Iráku,“ tvrdí MKO.

Po loňských prezidentských volbách následovaly v Íránu násilné pouliční protesty, nejvážnější nepokoje v zemi od vítězství islámské revoluce v roce 1979. Opozice tvrdí, že výsledky voleb byly zmanipulovány, aby se zajistilo znovuzvolení konzervativního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Vláda v Teheránu to kategoricky odmítá a obviňuje opozici ze spoluúčasti na spiknutí Západu s cílem svrhnout islámský režim v zemi.

Lidoví modžáhedové sice pomohli islámskému duchovenstvu zvítězit v roce 1979 v íránské islámské revoluci, ale později se proti šíitským duchovním postavili a stali se obránci umírněného islámu. V irácko-íránské válce v 80. letech stáli na straně Iráku. Jejich tamní tábor byl založen v roce 1986, když tehdejší irácký prezident Saddám Husajn skupině povolil zřídit v Iráku základnu k útokům na Írán. Po Saddámově svržení v roce 2003 americká armáda modžáhedy odzbrojila. USA, Teherán i Bagdád řadí Lidové modžáhedy k teroristům.