Dnešní pohřeb Mandelovy pravnučky dění na MS příliš neovlivní

Johannesburg - Ve stínu fotbalového šampionátu se dnes v jihoafrickém Johannesburgu uskuteční pohřeb třináctileté pravnučky bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely Zenani. Dívka zemřela v noci ze čtvrtka na pátek při autonehodě, když se vracela domů z koncertu před zahájením mistrovství světa ve fotbale. Pohřeb Zenani Mandelové dnešní dění na šampionátu příliš neovlivní. V současné době jsou noviny plné zpráv o včerejší prohře domácího celku s týmem Uruguaye 0:3. Všichni tak spíše řeší, co to bude znamenat pro další osud domácích na mistrovství světa.

Pietní rozloučení bude mít dvě části. Nejprve měla veřejnost možnost rozloučit se s členkou Mandelovy rodiny v kapli školy ve čtvrti Santos, kam pravnučka bývalého prezidenta chodila. Druhá část, samotný pohřeb, se už uskuteční přímo v rodinném kruhu. Vinu na smrti Zenani nese řidič auta, který řídil opilý. Po incidentu byl ihned zatčen a obviněn ze zabití a řízení pod vlivem alkoholu. Soudní řízení však bylo odročeno na konec července, aby nebylo nijak ovlivněno probíhajícím mistrovstvím. Smutnou zajímavostí je, že řidič je taktéž členem Mandelovy rodiny.

Takřka dvaadevadesátiletý Mandela na obřad dorazil v doprovodu své ženy Graçy Machelové. Nositel Nobelovy ceny míru se na veřejnosti objevuje stále méně. Původně se chtěl účastnit zahajovacího ceremoniálu mistrovství, jehož pořádání v JAR prosazoval. Po tragédii účast odřekl. Mandela ke kapli přijel golfovým vozítkem a cestou dovnitř se opíral o hůl. Měl potemnělou tvář a při usazování v lavici mu museli pomoci. S dívkou se přišly rozloučit její spolužačky a také další členové rodiny, včetně Mandelovy bývalé ženy, dívčiny prababičky Winnie Madikizelové-Mandelové.

V JAR jsou podobné nehody téměř na denním pořádku

Jihoafrická média se události příliš nevěnují nejen kvůli probíhajícímu šampionátu, ale i proto, že podobná neštěstí jsou v JAR bohužel na denním pořádku. Například včera zemřela při autohavárii další mladá dívka v Durbanu, uvedl zvláštní zpravodaj ČT Michal Řezníček. Jihoafrická republika se drží na čelných světových příčkách nejen v množství kriminality, ale právě i dopravních nehod. Vinu na tom nesou především řidiči pod vlivem alkoholu a dále nehody přeplněných veřejných mikrobusů.