V USA se po 14 letech uskutečnila poprava zastřelením

Salt Lake City (USA) - Popravčí četa zastřelila v severoamerickém Utahu dvojnásobného vraha Ronnieho Lee Gardnera. Ten byl po čtrnácti letech prvním Američanem, který si vybral tento způsob popravy. Ve většině případů si odsouzenci s nejvyšším trestem ve Spojených státech volí smrtící injekci. Devětačtyřicetiletý Gardner si vyslechl ortel smrti u soudu už v roce 1985 za vraždu právníka. Toho zabil při svém pokusu o útěk ze soudní síně, kde se v té době zpovídal z vraždy barmana.

Poprava byla vykonána ve 2:00 místního času (8:00 SELČ). Gardner seděl v křesle se zakrytým obličejem a s terčem v oblasti kolem srdce. Terč byl umístěn po poslechovém vyšetření stetoskopem. Popravu vykonala pětičlenná popravčí četa, která vystřelila zároveň. V jedné zbrani byl ale slepý náboj. To zabraňuje popravčím ve výčitkách svědomí, protože takto mohou doufat, že právě v jejich zbrani byl slepý náboj.

Gardner čekal v cele smrti 25 let. Popravu zastřelením stát Utah zrušil v roce 2004. Vězni, kteří ale spáchali zločin dříve, se můžou pro tento typ trestu rozhodnout, a právě toho dvojnásobný vrah využil.

Popravčí četa zastřelí vraha Ronnieho Lee Gardnera (zdroj: ČT24)

Devětačtyřicetiletý Ronnie Lee Gardner se proti rozsudku jedenáctkrát marně odvolal. Při své obhajovací řeči tvrdil, že je napraven, chce začít podnikat na ekologické farmě a založit centrum pro problematickou mládež. „Mohl bych učinit ještě spoustu dobrého. Přinejmenším neexistuje víc odstrašující příklad, než jsem já,“ řekl sám Ronnie Lee Gardner. Odvolací soud odmítl i jeho 11. odvolání a utažský guvernér Gary Herbert ve čtvrtek zamítl odklad vykonání rozsudku s tím, že odsouzený dostal mnoho příležitostí nechat svůj případ posoudit u několika porot.

Gardner byl od středy v cele na pozorování, podle vězeňské správy si četl, díval se na film Pán prstenů a v úterý pojedl steak, humra, jablečný koláč a vanilkovou zmrzlinu. Pak se už chtěl postit, ale ve čtvrtek prý ještě vypil colu. Před věznicí se shromáždili ve čtvrtek večer příbuzní a novinářské štáby. Mnozí z členů rodiny na sobě měli trika s Gardnerovým vězeňským číslem 14873. Na vězňovo přání nikdo z nich u popravy nebyl. „Nikdo z nás si nepřeje vidět, jak ho zastřelí. Miluji ho k smrti, je to můj mladší bratr,“ řekl bratr Randy před popravou novinářům.

Úřady evidují první Gardnerův záznam z jeho dvou let, kdy se sám pouze v plenách toulal ulicí. V šesti letech se stal závislým na čichání benzinu a lepidla, v deseti pak na LSD a heroinu. Ve středu měl telefonicky vystoupit v pořadu Larryho Kinga na zpravodajské stanici CNN, ale věznice nakonec jeho účast zamítla.