V Berlíně znovu hořela auta

Berlín - Dalších 11 aut shořelo v noci na dnešek v Berlíně, který se už několik týdnů potýká s nočními žhářskými útoky na vozidla. Tentokrát nevzplanula jen na ulicích, ale i na jednom vrakovišti. Tento požár podle policie však nese jiné stopy, a tak pravděpodobně se žhářskou sérií nesouvisí. Její pachatelé vyšetřovatelům stále unikají. Berlínská policie přiznala, že nemá dostatek mužů, aby dokázala uhlídat auta v celém městě. Obrátila se proto už na občany a za informace vedoucí k dopadení pachatelů slíbila odměnu 5000 eur (122 000 Kč).

Za dílo levicových extremistů nebo výtržníků, kterým jsou tyto útoky připisovány, policie považuje zapálení pěti aut v čtvrtích Köpenick, Moabit a Rudow. Zbývajících šest vozů lehlo popelem na vrakovišti ve čtvrti Treptow. Způsob provedení tohoto požáru se podle kriminalistů natolik liší od ostatních, že ho má nejspíš na svědomí někdo jiný.

„Ta auta, která tam stála, byla beztak určena k sešrotování,“ doplnila pro server berlínského deníku Der Tagesspiegel mluvčí policie, proč tento případ vyšetřovatelé nespojují s ostatními žhářskými útoky.

Tento týden hořela auta v Berlíně už čtvrtou noc v řadě a zničeno přitom bylo přes 50 vozidel. V porovnání s předchozími byla poslední noc relativně klidnější, což policie přičítá silné bouřce, která německou metropoli zasáhla.

V Berlíně znovu hořela auta
Zdroj: Markus Schreiber/AP Photo

Vyšetřovatelé nicméně nadále tápou v tom, kdo má žhářské útoky na svědomí. Původně je připisovali levicovým radikálům, neboť si jejich pachatelé vybírali za cíl luxusní vozy movitých lidí. Tento týden však už hoří i rodinná auta, často i více než deset let stará, z čehož kriminalisté usuzují spíše na vandaly, kterým nejde o žádné politické poselství, ale jen o ničení. Experti přitom nevylučují inspiraci nedávnými pouličnímu bouřemi v Londýně.