Laurent Gbagbo byl obviněn z hospodářských zločinů

Abidžan – Prokuratura Pobřeží slonoviny ve čtvrtek oznámila, že bývalý prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo a jeho manželka byli obviněni z hospodářských trestných činů. Jedná se tak o první obvinění proti exprezidentovi této západoafrické země od dubna, kdy byl po několika měsících povolebních násilností dopaden a zbaven moci.

Prokuratura Gbagba viní z ozbrojené loupeže, z útoku na národní ekonomiku, ze zpronevěry a z drancování. Jeho manželku úřady z hospodářské trestné činnosti obvinily již v úterý. Bývalý prezidentský pár, držený dosud v domácím vězení na severu země, byl umístěn do ochranné vazby.

Krvavé střety se v zemi s významnými kakaovými plantážemi rozpoutaly loni poté, co Gbagbo coby tehdejší prezident odmítl uznat porážku v listopadových volbách a jejich vítězi, předákovi opozice Alassanu Ouattarovi odmítl předat úřad. Krizi 11. dubna ukončil zásah jednotek opozičního tábora na pozemku Gbagbovy rezidence, kde se prezident skrýval v bunkru. Úder Ouattarových sil se odehrál za podpory OSN a Francie.

Povolební nepokoje si vyžádaly nejméně 3000 mrtvých a nynější prezident Ouattara pozval Mezinárodní trestní soud, aby některé z nejzávažnější incidentů spáchaných během politické krize vyšetřil. V souvislosti s povolebními střety byl obviněn již Gbagbův syn. Kritici ale upozorňují na údajné důkazy trestné činnosti ze strany Ouattarových mužů. Z jeho tábora však prý nikdo zadržen nebyl. Mise OSN ale před týdnem obvinila Ouattarovy síly, že v červenci bez řádného soudu zabily 26 lidí.