Na koncert pod širým nebem udeřila bouře, pět mrtvých

Brusel - Nejméně pět mrtvých a přes 70 raněných si dnes vyžádala prudká bouře, která zasáhla účastníky koncertu pod širým nebem poblíž belgického města Hasseltu. Zranění ostatních lidí jsou vážná. Oficiální bilance tragédie ale ještě nebyla zveřejněna.

Prudká bouře trvala asi deset minut. Strhla dvě pódia, několik kovových konstrukcí obřích obrazovek a stanů postavených pro popový festival Pukkelpop, jeden z nejvýznamnějších, jaké se v Belgii pořádají. Jedno z pódií spadlo na diváky. Živel také vyvrátil několik stromů.

„Nebe úplně zčernalo a najednou se roztrhlo. Padaly víc než centimetrové kroupy, mám všude modřiny. Zvedl se mimořádně prudký vítr, stromy se kácely. Všichni začali utíkat. Bylo to strašné,“ řekla listu Le Soir jedna účastnice festivalu.

Jeden z organizátorů festivalu, který měl trvat tři dny, řekl, že akce byla pozastavena, dokud se situace zcela nevyjasní.

Na festival se sjelo kolem 60 000 lidí. Měli na něm vystoupit mimo jiné Eminem, Foo Fighters a The Offspring. Loni, kdy se konal po pětadvacáté, ho rovněž poznamenala tragédie - jeden zvukař zemřel během koncertu na srdeční záchvat a skokem z vysokého pylonu spáchal po představení své skupiny sebevraždu zpěvák Charles Haddon.

Koncert se proměnil v noční můru (zdroj: ČT24)