Izraelci v odvetě za útoky zabili šest Palestinců

Gaza – Izraelské letectvo při náletu na jih pásma Gazy zabilo šest Palestinců. Šlo o odvetu za předchozí tři teroristické útoky u Ejlatu, kde zemřelo osm Izraelců a sedm atentátníků a tři desítky lidí byly zraněny. Podle izraelských politiků i armády jsou za atentáty zodpovědní radikálové z pásma Gazy. Hamas, který pásmu Gazy vládne, ale spojitost s útoky popřel.

Palestinští zdravotníci sdělili, že si nálet na Rafáh vyžádal šest lidských životů. Armáda použila bezpilotní letadlo a mířila na automobil s hledanými osobami. Podle izraelských policejních zdrojů jsou mezi šesti mrtvými čtyři členové Výborů lidového odporu.

Čtveřice prý byla do dnešní akce v Ejlatu zapojena. Členové výborů se v roce 2006 podíleli na únosu izraelského vojáka Gilada Šalita do pásma Gazy. Únos Izraelce byl také cílem dnešní akce. Rafáh leží na hranici mezi pásmem Gazy a Egyptem.

Barak před odvetou předem varoval

Izraelská armáda a ministr obrany tvrdili, že mají informace, podle nichž je jisté, že atentátníci pocházeli z pásma Gazy. „Jde o závažný a koordinovaný teroristický útok, který umožnila oslabená kontrola Egypta nad územím Sinajského poloostrova,“ řekl ministr obrany Ehud Barak a pohrozil, že Izrael „zareaguje rozhodně a zásadně“.

Premiér Benjamin Netanjahu na večerní tiskové konferenci atentáty označil za útok na svrchovanost Izraele a prohlásil, že viníci draze zaplatí. Řekl, že Izrael zareaguje patřičným způsobem a svolal ministry odpovědné za bezpečnost státu.

Terčem tří krátce po sobě následujících útoků se staly autobus, osobní auto a skupina vojáků. Při prvním útoku hodinu před polednem SELČ stříleli pachatelé z jedoucího automobilu na autobus, který jel z Beerševy do Ejlatu. Asi půl hodiny po prvním z útoků byl z egyptského území vystřelen minometný granát. O další půlhodinu později zasáhla protitanková střela soukromý osobní automobil a zranila sedm osob. O minutu později jiná skupina vypálila na jiné auto další protitankovou raketu a zabila jeho pasažéry.

Dva ze sedmi mrtvých atentátníků podle agentur zastřelili egyptští vojáci. Dva další se zabili sami, když odpálili nálože určené k sebevražedné akci.

Atentáty odsoudily USA, Bílý dům i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.