Ropa unikala už před požárem a do budoucna jí může téct víc než nyní

Washington - Ropná společnost BP, která bojuje s únikem ropy ze svého poškozeného vrtu v Mexickém zálivu, zažila další ránu, když americký demokratický kongresman zveřejnil na internetu vnitřní zprávu BP, podle níž by v krajním případě mohlo z poškozeného vrtu společnosti unikat až 15,9 milionu litrů ropy denně. Jeden z dělníků navíc tvrdí, že zjistil únik ropy z vrtu už několik týdnů před požárem na plošině Deepwater Horizon. Vláda USA dosud vycházela z odhadu, že do moře vytéká nejvýš 9,5 milionu litrů denně.

Podle dělníka Tyrona Bentona nebyl otvor, ze kterého začala ropa unikat, zafixován. Místo toho se daný vrt vypnul a začal se používat jiný. Oprava by jinak trvala několik dní a znamenala by denní ztrátu v přepočtu přes 10 milionů korun. Zatímco zpráva BP tvrdí, že vlastníci společnosti Transocean byli za poškozené zařízení odpovědní, firma říká, že ho před nehodou testovala a vypadalo, že je v pořádku. Podcenění bezpečnosti popřel i ředitel BP Tony Hayward. Dne 20. dubna plošina Deepwater Horizon vybuchla a zabila jedenáct lidí.

Bezpečnostní ventil je na ropné plošině možná nejdůležitější pojistka. Při explozi má vrt odříznout a zabránit úniku ropy. Dvacátého dubna v Mexickém zálivu ale nefungoval. Benton tvrdí, že si závady všiml už o několik týdnů dřív a zprávu poslal vedení firmy.

Tyrone Benton, zaměstnanec plošiny Deepwater Horizon:

„Informovali jsme o tom společnost. Mají kontrolní místnost, odkud mohou ten ventil vypnout a zapnout druhý tak, aby nemuseli zastavit těžbu.“

Haywardova pověst navíc utrpěla těžký šrám, když si o víkendu vyrazil se synem na luxusní jachtě. Lidé z oblastí postižených ropnou skvrnou mu vytýkají, že tak učinil právě v době, kdy oni přicházejí prakticky o všechno. Americký kongresman Ed Markey kromě toho zveřejnil interní materiál firmy BP, podle něhož do moře uniká denně až 16 milionů litrů ropy: několikanásobně víc, než nedávno udávala.

„Vnitřní zpráva BP nastoluje velmi závažné otázky týkající se toho, co BP věděla a kdy to věděli,“ uvedl Markey v tiskovém prohlášení. „Je jasné, že od počátku BP nejednala s americkou vládou ani s Američany na rovinu, pokud jde o rozsah úniku. Nyní trpí jejich nekompetentností rodiny, které žijí a pracují v zálivu,“ doplnil.

Do nynějška nebylo přesně určeno, jak výrazný je denní únik ropy z vrtu do moře. Podle vědců vytéká do moře denně 5,75 milionu až 9,54 milionu litrů „černého zlata“. Odhady BP jsou napadány kritiky jako podceněné.

BP: Děláme, co jsme říkali

BP se ohradila, že únik ropy nikdy nepodceňovala. „Vždycky jsme říkali, že budeme bojovat s jakýmkoliv množstvím ropy, které unikne, a to je přesně to, co děláme. Vypořádáváme se s největším únikem ropy v historii,“ uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí BP Toby Odone.

Během dvouhodinové benefiční talkshow televizního moderátora Larryho Kinga věnované ropné katastrofě v Mexickém zálivu vystoupí mimo jiné filmové hvězdy Robert Redford, Cameron Diazová, nebo zpěváci Sting a Justin Bieber. Úmyslem televizního přenosu americké CNN nazvaného „Katastrofa v Zálivu: Jak můžete pomoct“ je získat prostředky pro nadace, které pomáhají odstraňovat následky havárie na pobřeží Spojených států.

BP si snaží napravit reputaci. Správce 20 miliard dolarů, které vyčlenila na odškodnění, chce peníze mezi postižené rozdělit co nejdřív. Společnost chce navíc do konce června záchrannou operaci zdokonalit tak, aby zachytila     90 % úniku ropy. Přesto kvůli katastrofě a riziku prohraných sporů spadly její akcie už o polovinu.