Při explozi v ilegálním čínském dole zahynulo 46 horníků

Peking - Při explozi, která v noci na dnešek otřásla nezákonně provozovaným uhelným dolem ve střední Číně, zahynulo 46 horníků. Informovala o tom dnes agentura Nová Čína. Dalších 26 horníků nehodu přežilo, šest z nich ale utrpělo vážné popáleniny a zůstává v kritickém stavu.

Exploze se udála dnes v 01:40 místního času (v neděli v 19:40 SELČ) ve skladu s výbušninami v uhelném dole ve městě Pching-ting-šan v provincii Che-nan. Řada obětí se údajně otrávila oxidem uhelnatým uvolněným při explozi. Příčiny neštěstí se vyšetřují.

Majitelé zmíněného dolu dostali od místní vlády nařízení zastavit produkci, když jim 6. června vypršela platnost povolení. Ilegálně ale znovu zapnuli elektřinu, která byla odpojena, a činnost na šachtě obnovili, uvedla policie. Policisté již prý „odpovědné osoby“ zadrželi.

Provincie Che-nan je třetím největším producentem uhlí v Číně. V roce 2008 se zde vytěžilo 208 milionů tun této suroviny, což představuje téměř deset procent celkového množství v zemi. Loni úřady pětimilionového města Pching-ting-šan zakázaly po jedné z nehod provoz 157 uhelných dolů v okrese.

Ačkoliv se v Číně bezpečnostní opatření na šachtách za poslední roky zlepšila, důlní průmysl v nejlidnatější zemi na světě má stále nejvyšší počet smrtelných obětí. Loni si výbuchy v čínských dolech, především uhelných, vyžádaly podle oficiálních statistik přes 2 600 lidských životů. Nezávislé organizace tvrdí, že toto číslo je zřejmě mnohem vyšší, protože některé nehody jsou zatajovány.