Chodorkovského podpořil u soudu bývalý ruský ministr

Moskva – Na stranu bývalého šéfa ruského ropného gigantu Jukos Michaila Chodorkovského se před soudem postavil bývalý ruský ministr hospodářství. German Gref odmítl, že by v době výkonu funkce dostal zprávu o zpronevěře pětiny ruské produkce ropy. Právě z toho viní obžaloba Chodorkovského a Platona Lebeděva. Už v roce 2005 byl Chodorkovskij odsouzen k 8 letům vězení, v současném procesu oběma hrozí dalších 20 let.

Gref na přímý dotaz Chodorkovského řekl, že jako ministr by byl zcela jistě informován, kdyby pětina ropy vytěžená v Rusku za rok byla ukradena. Chodorkovskij a Lebeděv jsou souzeni za krádež 350 milionů tun ropy v letech 1998-2003. Gref, který je nyní generálním ředitelem banky Sberbank, byl v letech 2000-2007 ministrem hospodářského rozvoje.

„To nespadalo do mé funkce (kontrolovat), ale kdyby to bylo odhaleno, zcela jistě bych to věděl,“ řekl Gref u moskevského soudu, kde se už více než rok koná druhý proces s Chodorkovským. Novinářům odmítl po slyšení odpovídat na otázky. Obhájkyně Chodorkovského uvítala Grefovu výpověď u soudu. „Je velmi důležité, že potvrdil, že není možné ukrást každý rok z ropovodu 60 milionů tun ropy. To bortí obžalobu,“ prohlásila po slyšení.

Oba muži, odsouzení v roce 2005 k osmi letům vězení za rozsáhlé zpronevěry a daňové úniky, stojí od 3. března 2009 znovu před moskevským soudem kvůli údajným zpronevěrám, nelegálnímu prodeji ropy a praní špinavých peněz. Tvrdí, že jsou nevinní, a proces, v němž jim hrozí více než 20 let vězení, označují za soudní a politickou frašku. Jejich stoupenci soudí, že proces je motivován politicky a jeho cílem je definitivně odstranit Chodorkovského z ruské politické scény, kde se stal tvrdým odpůrcem premiéra Vladimira Putina.

Michail Chodorkovskij a Platon Lebeděv
Zdroj: AP/ČTK