V Afghánistánu dramaticky roste počet narkomanů

Kábul - Afghánistán je dlouho největší světový vývozce ilegálních opiátů - stojí za 90 procenty dodávek. Nově se ale propadl na místo země s největší závislostí obyvatel na drogách. Uvádí to dnes zveřejněná zpráva OSN. Podle ní se situace od posledního průzkumu před šesti lety výrazně zhoršila.

Statistika přitom nezahrnula velkou skupinu drogově závislých žen, zejména vdov a rozvedených. Podle OSN nejméně polovina afghánských narkomanů dává kromě toho opium i svým dětem. Odborníci to označují za jev jinde nevídaný. Prohloubení závislosti znepokojuje Západ, který se snaží zajistit stabilitu Afghánistánu, než za rok předá kontrolu nad bezpečností tamním složkám. Obzvlášť alarmující je vysoká spotřeba drog v řadách policie: v různých provinciích je na drogách závislých 12 až 41 procent policejních rekrutů.

Tři dekády konfliktů zničily zemědělství a farmáři přešli na mák. Je nenáročný a hlavně výnosnější než tradiční plodiny. Zisky z produkce drog platí povstalce. Přesto jedno pozitivum zpráva OSN zjistila - 90 procent dotázaných afghánských narkomanů se chce léčit. Pouhých 40 odvykacích klinik na celou zemi ale nestačí.

V Afghánistánu roste počet drogové závislých (zdroj: ČT24)
Vojáci v makových polích v Afghánistánu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod