Za pokus o puč v Kambodži dostal účetní v USA doživotí

Los Angeles – Soud v USA vynesl doživotní trest nad kambodžským účetním Čchunem Yasithem za pokus o puč v Kambodži v roce 2000. Třiapadesátiletého Yasitha shledal losangeleský soud vinným ze zločinů spiknutí souvisejících s neúspěšným pokusem o vojenský převrat ve spojenecké zemi. Desítky ozbrojených mužů tehdy napadly vládní budovu v kambodžské metropoli Phnompenhu s úmyslem svrhnout premiéra Hun Sena.

Žalobci tvrdí, že Čchun založil militantní skupinu zvanou Kambodžští bojovníci za svobodu (Cambodian Freedom Fighters) ve druhé polovině devadesátých let. Skupina, kontrolovaná z Thajska Čchunem, provedla podle nich také několik menších akcí při přípravě pokusu o převrat nazvaného Operace Vulkán. Poté 24. listopadu 2000 zaútočili vzbouřenci raketami a granáty na vládní budovu v Phnompenhu. Několik lidí bylo při útoku zabito a desítky lidí utrpěly zranění.

Soudce Dean Pregerson:

„Nemyslím, že by pan Čchun byl zlý člověk. Myslím, že prožil tragický život a měl tu smůlu, že se narodil v zemi, kde se děly strašné věci.“

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Čchun je americkým občanem, v roce 1982 přijel do Spojených států jako uprchlík. Jeho právník Richard Callahan uvedl, že Yasith vyrůstal frustrovaný nedemokratickou vládou Hun Sena, který patří k zakládajícím členům Rudých Khmérů někdejšího diktátora Pol Pota a i přes neúspěch ve svobodných volbách (1993) se ujal moci v zemi. Callahan u soudu dodal, že svou roli v Čchunově jednání hrála také pomsta, když byl ještě v Kambodži svědkem nájezdu vojáků Rudých Khmérů, kteří při něm před jeho očima sťali jeho otce.

Čchun Yasith v roce 2000:

Operace Vulkán skončila fiaskem. Vládní jednotky měly situaci hned pod kontrolou. Některé vzbouřence zabily, jiné zranily, zatkly a odsoudily. Čchun Yasith dostal doživotí - ovšem v nepřítomnosti. Přesto se stejného trestu nyní dočkal. Spojené státy ho odsoudily za spiknutí a vojenské tažení proti spojenecké zemi. U soudu mu nepomohl ani emotivní projev o hrůzách páchaných Rudými Khmery, ani přezdívka Kambodžský Mojžíš. Jeho obhájce už oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Situace v Kambodži (Wikipedie):

V roce 1991 došlo v Paříži k sepsání dohody o konání demokratických voleb v Kambodži. OSN tyto volby roku 1993 financovala a dohlédla na jejich průběh. Do Kambodže byl vyslán kontingent vojsk OSN UNTAC. Kambodžané volili proti dosavadní ozbrojené vládě, nejvíce křesel získala Roajalistická strana vedená princem Norodomem Ranariddhem. Zemi začal hrozit ozbrojený konflikt s představiteli Lidové revoluční strany Kambodže (dnes známá jako Kambodžská lidová strana v čele s premiérem Hun Senem), která měla do té doby moc. Výsledek voleb nebyl respektován a v zemi byla nastolena vláda dvou premiérů současně. Roajalisté i původní ozbrojená vláda vládli ruku v ruce. Druhým premiérem (second prime minister) se stal bývalý vysoký kádr Rudých Khmérů, Hun Sen, který nakonec prvního premiéra (first prime minister) prince Norodoma Ranariddha z vlády odstranil a upevnil svou pozici. U vlády je dodnes.

  • Hun Sen autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/470/46995.jpg
  • Ostatky obětí Rudých Khmerů autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1756/175527.jpg