Hořící auta na ulici: Bude Berlín dalším Londýnem?

Berlín – Dalších devět aut vzplálo v noci na dnešek v různých částech Berlína. Počet podpálených vozů od začátku týdne tak stoupl na téměř pět desítek. Letos už jich v Berlíně popelem lehlo okolo 211, tedy třikrát více než za celý loňský rok. Množící se noční žhářské útoky na automobily policie zpočátku přičítala levicovým extremistům, za těmi posledními ale vidí spíše dílo vandalů, jací v minulých dnech řádili v Londýně. Policie za dopadení pachatelů slibuje odměnu pět tisíc eur (122 tisíc korun).

Šéf policejních odborů Rainer Wendt žádá exemplární tresty pro pachatele, které by odradily další následovníky. Do noční ostrahy města by podle odborů měla být vyslána i spolková policie. Po více strážnících v ulicích volají i zoufalí majitelé podpálených aut a vystrašení Berlíňané.

Policie původně útoky připisovala levicovým radikálům, neboť si jejich pachatelé vybírali za cíl luxusní vozy bohatých lidí. Nyní však už hoří i rodinná auta, často i více než deset let stará, z čehož vyšetřovatelé usuzují spíše na vandaly, kterým nejde o žádné politické poselství, ale jen o ničení. Experti nevylučují inspiraci nedávnými událostmi v Londýně, a někteří mluví dokonce o „předstupni terorismu“.

Žhářské útoky na auta se množí i v Hamburku. Tam už policie letos zaznamenala 200 případů, jenom první květnový den vzplálo 18 aut.

Pro berlínskou radnici se pomalu začínají hořící auta stávat i horkým politickým problémem. V polovině září čekají město volby, v nichž za vítězstvím podle dosavadních průzkumů jistě mířila sociální demokracie (SPD) primátora Klause Wowereita. Žhářských útoků se však chopila opozice a oznámila, že z nich udělá ústřední téma předvolební kampaně. Opoziční křesťanští demokraté (CDU) chystají už na příští týden vylepení volebních plakátů s ohořelými vraky. „Lidé mají stále víc strach o svou bezpečnost a majetek. Sociální demokraté s levicí je ale nechávají na holičkách a nedělají nic, aby situaci zlepšili,“ pustil se berlínský předák CDU Frank Henkel do radniční koalice.

Vydáno pod