Picassův Piják se vydražil za miliardu

Londýn - Za 34,7 milionu liber, tedy asi za miliardu korun, se dnes v londýnské aukční síni Christie's vydražil obraz Pabla Picassa Portrét Angela Fernándeze de Soto, známý též pod názvem Piják absintu. Podle Christie's jde o jedno z nejvýznamnějších uměleckých děl, jaká byla v posledních desetiletích v dražbě nabídnuta. Odhadovalo se, že dílo z roku 1903, z Picassova takzvaného modrého období, se vydraží za 30 až 40 milionů liber.

Obraz slavného italského malíře je podle Christie's jedním z nejvýznamnějším uměleckých děl, jaká byla v posledních desetiletích v dražbě nabídnuta. Cena Picassova obrazu a především celkový zisk z prodeje je podle expertů jasným signálem, že trh s uměleckými díly opět ožívá.

„Je to zajímavé. Trh s uměním jde často proti proudu. Už v roce 1930, tedy rok od vypuknutí Velké deprese, jsme zažili jednu z nejlepších sezon,“ upozorňil Jussi Pylkkanen z londýnské aukční síně.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Jeho slova potvrzuje i aukce v konkurenční londýnské síni , která se konala o den dříve. Za více než 22 milionů liber zde byl prodán obraz Autoportrét s paletou od Edouarda Maneta. Je to nejvyšší částka, za jakou se kdy dílo tohoto tvůrce v aukci prodalo.

Dosavadní vlastník Picassova Pijáka absintu, nadace hudebního skladatele Andrewa Lloyda Webbera, je s výslednou cenou spokojen. „Je to významná finanční částka, kterou nadace využije na podporu architektury a mladých talentů v oblasti muzikálové tvorby,“ nechal se slyšet Weber.

Naopak zklamáním skončila dražba obrazu Lekníny od Claudea Moneta. Původně se čekalo, že se jeho cena vyšplhá také na 30 až 40 milionů liber. Nejvyšší nabídka však byla nakonec jen 29 milionů. Přesto je Christie´s celkově spokojena. „Byla to největší aukce, jakou jsme během mého 24letého působení v Christie's uspořádali,“ dodal Pylkkanen.

Z nabízené stovky uměleckých děl byla více než polovina prodána do Evropy. Čtyřicet procent putovalo do Spojených států, zbylých pět procent do Asie.

Picassův Piják absintu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod