Po nehodě už BP zase odčerpává unikající ropu

New Orleans (USA) - Ropná společnost BP znovu začala odčerpávat ropu unikající z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu. Systém musela ve středu dočasně vypnout poté, co do odsávací roury narazil podmořský robot a pronikl do ní metan. Pokud by se smísil se studenou vodou, mohly by se na vnitřní straně trubky vytvořit ledové krystaly a ucpat ji. Z vrtu od dubnové havárie plošiny Deepwater Horizon každý den uniká zhruba 9,5 milionu litrů ropy. Pobřežní hlídky také bez dalších podrobností oznámily, že při probíhajících snahách o likvidaci ropné skvrny zemřeli dva lidé.

Zvon a potrubí odsávají skoro polovinu unikající ropy, po jejich odpojení tak surovina po nějakou dobu znovu unikala jako dřív. V provozu zůstal jen systém pro spalování unikající ropy. Ve středu ve 20:00 místního času po více než desetihodinové odstávce BP uvedla znovu do provozu odčerpávací systém, který odsává do tankeru přes 16 tisíc barelů ropy denně.

ŽIVĚ: Kamera z místa ropné havárie. SledujteZDE.

Pokud by se metan smísil se studenou vodou, mohly by se na vnitřní straně trubky vytvořit ledové krystaly a ucpat ji. To se stalo už jednou v květnu, kdy metanové krystaly znemožnily využití stotunového kontejneru určeného pro zachycování ropy. BP tehdy musela kontejner odstavit na mořské dno.

Dodatečný systém, který umožňuje unikající ropu spalovat, nikoli ji nabírat na loď, denně zlikviduje asi 10 tisíc barelů (1,6 milionu litrů) suroviny.

Vláda USA se odvolala proti rozhodnutí louisianského soudu

Kvůli ropné skvrně vydala americká vláda koncem května půlroční zákaz těžby ropy v hloubkách větších než 150 metrů a zastavila vydávání povolení pro nové vrty. Moratorium ale v úterý zrušil soud v Louisianě, protože opatření bylo podle něj nepřiměřené. Ve středu večer se Obamova vláda proti rozhodnutí louisianského soudu odvolala. Ministerstvo spravedlnosti při svém odvolání argumentovalo tím, že zákaz postihuje pouze 33 aktivních hlubinných vrtů v Mexickém zálivu a že možné škody z dalšího potenciálního úniku ropy daleko převyšují tyto zájmy.

Ministerstvo vnitra, které je za námořní těžbu ropy odpovědné, také oznámilo, že v nejbližších dnech vydá nové moratorium na hlubokomořskou těžbu ropy z Mexického zálivu. Ministr Ken Salazar nicméně řekl, že nové nařízení bude flexibilnější a bude reagovat na připomínky soudu.