V Iráku byly objeveny hromadné hroby, Sadr odmítl Málikího podmínky

Bagdád - Irácké bezpečnostní síly dnes informovaly o objevení stovky těl, které ukrývaly dva hromadné hroby. Zároveň dnes v Bagdádu dopadlo nejméně 15 raket na takzvanou zelenou zónu, přísně střežené pásmo, ve kterém jsou irácké vládní instituce a americké velvyslanectví. V šíitské čtvrti Sadr bylo při střetech mezi ozbrojenci radikálního duchovního Muktady Sadra s americkými vojáky zabito deset lidí. Sadr dnes odmítl podmínky stanovené iráckým premiérem Núrím Málikím pro ukončení vládní ofenzivy proti jeho milicím a dalším nezákonně ozbrojeným skupinám.

Málikí v pátečním rozhovoru pro televizi Al-Arabíja řekl, že tyto skupiny musejí odevzdat těžké zbraně a musejí se přestat vměšovat do práce a záležitostí státu a bezpečnostních sil. Dále musejí vydat všechny hledané osoby a nakonec předložit jmenné seznamy lidí zapojených do násilností.

Sadr je podle agentury AP údajně v Íránu. Jeho mluvčí ve svatém šíitském městě Nadžafu Sálih Ubajdí ale dnes označil Málikího podmínky za „nelogické“. Premiéra pak obvinil, že chce řešit problém silou, místo dialogem.

Málikí nařídil koncem března ofenzivu proti nelegálním ozbrojencům a zločineckým živlům v jihoiráckém městě Basra. Odtud se boje mezi ozbrojenci Sadrovy Mahdího armády a iráckými vládními silami podporovanými americkou armádou přenesly do řady dalších míst na jihu země a zejména do čtvrti Sadr, šíitské bašty v metropoli.

Ofenziva si v celém Iráku vyžádala přes 1100 mrtvých. Deset nových k nim přibylo po dnešní noci, kdy si srážky ve čtvrti Sadr vyžádaly také nejméně 44 zraněných.

Dnešní nález hromadného hrobu s pěti desítkami těl oznámila irácká armáda v centrální oblasti země, asi 80 kilometrů severně od Bagdádu. Většina těl měla údajně spoutané ruce a střelnou ránu v hlavě, některá už byla v rozkladu.

Mluvčí iráckých bezpečnostních sil generálmajor Kásim Musáví kromě toho oznámil, že už 17. dubna objevili iráčtí policisté a vojáci na okraji města Mahmudíja, asi 30 kilometrů jižně od metropole, 51 těl v hrobě.

Tento hrob byl podle Musávího nalezen na základě informací od občanů. Mrtvoly byly přemístěny do márnice místní nemocnice a některé rodiny už prý identifikovaly mezi oběťmi své příbuzné.

Raketový útok na zelenou zónu v Bagdádu si podle prvních informací amerických a iráckých zdrojů nevyžádal žádné oběti ani zraněné. Útok vyvolal v pásmu paniku a přiměl pracovníky americké ambasády uchýlit se do krytu. Za poslední měsíc bylo v Bagdádu, zejména ze čtvrti Sadr, údajně vypáleno 700 raket a minometných granátů. Irácké a americké úřední zdroje uvedly, že 114 výbušných projektilů dopadlo do zelené zóny. Zahynuli přitom dva pracovníci velvyslanectví, dva iráčtí strážci a dva američtí vojáci.

Vydáno pod