Paviánec kipundži nebo štěkna rozcuchaná - jména pro novou opici

Praha – Nově objevená africká opice latinsky zvaná rungwecebus kipunji dostala české jméno. Poprvé v historii mohla kromě badatelů navrhovat možná pojmenování i laická veřejnost. Porota vybírala z tisícovky možností, které poslali posluchači Českého rozhlasu. Nakonec vyhrál návrh teprve třináctileté školačky Kateřiny Tláskalové. Opici pojmenovala paviánec kipundži. Nechybělo ale málo a metrová opička s hnědým kožichem se mohla jmenovat třeba štěkna rozcuchaná, tanzan vlasatý nebo halilák pobuda.

„Zjistila jsem, že je příbuzný paviánovi, ale není to pavián, tak paviánec. A kipundži, protože domorodý název téhle opice je kipundži,“ popsala úvahu, která stála u zrodu nového označení, Kateřina Tláskalová.

I když už má nová opička české jméno, pro vědce a zoology závazné není. Mohou používat zaběhlý latinský název. O osudu toho českého tak rozhodne především to, zda se vžije do povědomí.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Kde se paviánec vzal?

Nového primáta objevili přírodovědci na jihozápadě Tanzánie u pohoří Rungwe. Na zvláštní stromovou opici je upozornili domorodci. Najít nový druh opice je přitom mimořádný vědecký úspěch. Doteď ale vědci neznají původ záhadného druhu. „Zdá se, že to byla skupina podivných mangabijů, kteří se spustili s paviány,“ míní přírodovědec pražské zoo Evžen Kůs. Výsledkem byla opice vážící kolem 14 kilogramů a měřící zhruba 90 centimetrů.

Český název paviánec kipundži přejímá alespoň část toho latinského. Čeština ale kromě přejímání v historii také vymýšlela, a tak vznikla jména jako třeba hroch nebo klokan. Jiná se naopak neujala – smrdoše nahradil skunk, drápoše koala. Době národního obrození ale zdatně konkurovali i dnešní soutěžící. V souboji o nejvtipnější nápad přebil hopsála nebo zvědavce jednoznačně návrh na štěknu rozcuchanou.

Vydáno pod