Madrid demonstroval proti vyhazování peněz za katolické dny mládeže

Madrid - Několik tisíc lidí se dnes v Madridu zúčastnilo pochodu „na obranu laickosti“ a na protest proti zátěži, jakou podle nich představují pro španělskou státní kasu nynější katolické Světové dni mládeže a s nimi spojená návštěva papeže Benedikta XVI. Mezi demonstranty byli i členové neformálního hnutí „rozhořčených“, které už řadu týdnů pořádá ve španělských městech protesty proti sociálním dopadům nynější hospodářské krize a neschopnosti vlády ji řešit.

Podle účastníků demonstrace i mnoha dalších Španělů představuje organizace světového setkání mladých katolíků a papežova návštěva zbytečnou zátěž pro státní pokladnu, zvlášť pak s přihlédnutím k neradostnému stavu státních financí. Organizátoři setkání tvrdí, že setkání se zaplatí z příspěvků poutníků a z darů sponzorů.

Účastníci dnešního protestu nesli transparenty s nápisy jako „Z mých daní nulu centimů pro papeže“, „Bůh ano, církev ne“ a „Tato mládež není papežova“. Manifestanty se snažili překřičet někteří účastníci Světových dnů mládeže.

Setkání katolické mládeže začalo v Madridu v úterý a potrvá do neděle. Očekává se na něm milion lidí z celého světa, od čtvrtka se ho zúčastní i papež Benedikt XVI.