Rozzlobení Korejci chtějí po Applu bezmála půl milionu korun

Soul – Sedmadvacet tisíc Jihokorejců žaluje firmu Apple kvůli narušení soukromí. Jejich iPhony a iPady totiž registrují pohyby uživatelů a uchovávají je po dobu až jednoho roku. Apple už slíbil, že nebude ukládat tyto údaje déle než týden. Skupina uživatelů ale žádá po společnosti odškodné ve výši 26 milionů dolarů. Každý ze zúčastněných chce od Applu odškodné jeden milion wonů (15 800 Kč), uvedl jeden z obhájců skupiny Kim Hjong-sok. Mluvčí Applu v Soulu Steve Park se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Kim uvedl, že slyšení u soudu by mohlo začít v říjnu nebo v listopadu. Není však jisté, jak dlouho bude soudu trvat, než vynese rozsudek. Žalující strana zatím čítá 26 691 lidí. Dalších 921 osob jsou mladiství a je nejprve potřeba získat souhlas jejich rodičů. Požadovaná částka jeden milion wonů na osobu je sice podle Kima nízká, avšak vychází z toho, že jihokorejské soudy v případě uznání viny neukládají obecně tak vysoké odškodné jako v USA.

Apple čelí vlně kritiky a stížností od dubna, kdy firma oznámila, že její iPhony ukládají informace o pohybu v blízkosti základnových stanic nebo bodu připojení na wi-fi po dobu až jednoho roku. Takovéto údaje je možné využít k vytvoření hrubé mapy pohybu uživatele přístroje. Apple rovněž přiznal, že kvůli chybě softwaru iPhony posílají anonymně údaje na firemní server i poté, co byla služba u přístroje vypnuta.

Apple později slíbil, že nebude ukládat údaje o telefonech na dobu delší než sedm dní, bude všechna data šifrovat a zastaví zálohování souborů na počítačích uživatele. Zdarma rovněž opravil chybu softwaru.