Do Mexického zálivu míří bouře, může zastavit odčerpávání ropy

Houston - Odčerpávání ropy z poškozeného vrtu společnosti BP v Mexickém zálivu ohrožuje bouře blížící se k místu havárie. BP, která musela odsávání pro technické potíže ve středu nakrátko zastavit, dnes oznámila, že systém zastaví znovu, a to pět dní předtím, než bouře dorazí k místu ropného pole Macondo. Admirál Thad Allen z pobřežní stráže prohlásil, že záchranné operace budou zastaveny, jakmile vítr, blížící se k východnímu Karibiku, dosáhne síly bouře, tedy rychlosti 74 kilometrů za hodinu.

Ropná plošina v poli Macondo se zřítila koncem dubna a od té doby z vrtu uniká ropa do moře. BP ji začala odčerpávat a spalovat, ale zachycuje zatím pouze část. Ve středu po kolizi robota s odčerpávacím potrubím byla operace zastavena a obnovena byla ve čtvrtek. Úplné zastavení úniku se dá očekávat až v srpnu po dokončení takzvaných odlehčovacích vrtů.

K místu katastrofy nyní míří tchajwanská loď, jejíž posádka chce přispět k vyčištění vod zálivu tak, že bude ropu z mořské hladiny sbírat. Chce denně odebrat 500 tisíc barelů znečištěné vody. Jde o desetipatrové plavidlo velikosti tří a půl fotbalových hřišť. Jmenuje se Velryba (A Whale), může pracovat ve vodách vzdálených asi 80 kilometrů od pobřeží a znečištěnou vodu nabírat dvanácti průduchy, které má na přídi. Její tchajwanští majitelé tvrdí, že sbírání špinavé vody v takovém rozsahu zatím nebylo nikdy provedeno.