Obama: „Svět musí dát Severní Koreji vážné varování.“

Toronto - Americký prezident Barack Obama vyzval svět, aby prostřednictvím OSN varoval Severní Koreu, že její výbojné chování je nepřijatelné. Varoval i Čínu, hlavního spojence severokorejského režimu, před „záměrnou zaslepeností“. Obama to prohlásil na závěr summitu G20 v kanadském Torontu.

Naším hlavním cílem v současnosti je, aby Rada bezpečnosti OSN jasně dala najevo, že válečnické chování Severní Koreje je pro mezinárodní společenství nepřijatelné," řekl Obama na tiskové konferenci.

„Myslím, že je rozdíl mezi zdrženlivostí a úmyslnou zaslepeností vůči přetrvávajícím problémům,“ dodal s tím, že na toto téma přímo debatoval s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem.

„Máme tu situaci, v níž máme jednu válkychtivou zemi zapojenou do provokativních a vražedných činů proti druhé. Myslím, že je velmi důležité, abychom se k tomuto tématu vyjádřili velmi jasně,“ zdůraznil.

Obama připomněl, že nezávislé mezinárodní vyšetřování došlo k závěru o vině Pchjongjangu na potopení jihokorejské korvety, při kterém koncem března zahynulo 46 námořníků. Podle Obamy jeho jihokorejský protějšek, prezident I Mjong-bak „prokázal vzhledem k okolnostem mimořádnou zdrženlivost“. „Je absolutně třeba, aby jej mezinárodní společenství podpořilo a dalo tak Severní Koreji jasné poselství, že tento druh chování je nepřijatelný,“ uzavřel americký prezident.