Kosmická loď Sojuz se přesunula k modulu ISS Rassvet

Moskva - Kosmická loď Sojuz, která byla od poloviny června připojena k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), se po půlhodinovém manévru spojila s novým parkovacím modulem orbitálního komplexu. Přesun, který se zdařil až na druhý pokus, ručně řídil ruský kosmonaut Fjodor Jurčichin. Sojuz, který je u ISS od 18. června, byl dosud zaparkován u pracovního modulu Zvezda, jehož spojovací sektor ale musel vyklidit. Na 2. července je totiž plánován přílet dopravní lodi Progress s 2,5 tunami nákladu. Sojuz se v kosmické premiéře spojil s novým modulem Rassvet, který je součástí ISS od května.

První pokus o přesunutí se nezdařil. Podle informací ruské tiskové agentury ITAR-TASS byl manévr odvolán kvůli chybě v elektrické instalaci, která způsobila mylné vyhodnocení povelu pro nové nastavení slunečních baterií. Operace se opakovala po dalším obletu kolem Země, tedy zhruba po 90 minutách. Podle ruské agentury to v historii ISS bylo vůbec poprvé, co se podobný manévr nezdařil napoprvé. 

Sojuz v červnu na ISS dopravil kosmonauta Jurčichina a dva americké astronauty Shannon Walkerovou a Douglase Wheelocka. Kromě nich jsou na ISS ještě ruští kosmonauti Alexander Skvorcov a Michail Kornijenko a Američanka Tracy Caldwellová-Dysonová.

Vydáno pod