Noriega: Proces je spiknutí proti mně

Paříž – Bývalý panamský diktátor Manuel Noriega, který je ve Francii souzen za praní špinavých peněz z obchodu s drogami, označil proces za spiknutí. Noriega dnes před soudem vypovídal, během asi hodinové obhajoby osvětlil soudci případ ze svého pohledu. Cítí se nevinen.

Noriega dnes u soudu tvrdil, že peníze, které směřovaly na jeho konta ve francouzských bankách, pocházely například od americké CIA, ne z obchodu s drogami, Noriega se naopak nechal slyšet, že proti obchodu s narkotiky bojoval.   

Ve Francii je bývalý diktátor obviněn z praní špinavých peněz v objemu 15 milionů franků, což je asi 59 milionů korun. V osmdesátých letech údajně poslal do dnes již neexistující francouzské banky provize, které dostal od kolumbijského kokainového kartelu a za které jeho manželka a společnost nakoupily mimo jiné tři luxusní byty v Paříži. Ty mu později Francie zabavila.   

Spojené státy vydaly Noriegu do Francie letos v dubnu poté, co byl vězněn 20 let v Miami. Noriegovo vydání žádá i Panama, kde má být bývalý diktátor souzen za podíl na vraždách a zmizení politických oponentů v letech 1968 až 1989.