Španělé končí předsednictví EU

Brusel - Po půl roce dojde ve vedení evropské sedmadvacítky k dalšímu střídání stráží. Místo španělských barev bude teď Rada Evropské unie v Bruselu oblékat domácí belgický trikot. Politická situace uvnitř země není přitom zrovna stabilní a dohoda o nové vládě se neočekává dřív než v září. Přesto chce Belgie, která bude předsedat už po dvanácté, „unii znovu rozjet“. Španěly totiž mnozí kritizovali, že se drželi stranou a v tichosti. Proti tomu se ale španělský premiér Zapatero ostře ohradil.

José Luis Rodríguez Zapatero:

„Nebyla to doba na protagonismus ani vůdcování osobního rázu, bylo třeba adekvátních reakcí. Dělali jsme skutečnou státní politiku v zájmu Evropy i Španělska.“

Zapatero upozornil na to, že jeho země předsedala v době „vrcholící finanční krize“. Za nejvýznamnější události v čele unie považuje implementaci Lisabonské smlouvy a přijetí řady hospodářských opatření. A co čeká od července do prosince Belgii? Mezi hlavní priority asi padesátistránkového programu belgického předsednictví patří například vytvoření orgánu pro dohled nad finančními trhy a upevnění stability eura. Pokročit by měla také jednání o přijetí Chorvatska a Islandu.