Juščenko: Za vysokou cenu plynu může Tymošenková

Kyjev - Bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko dnes před kyjevským soudem obvinil expremiérku Juliji Tymošenkovou, že je zodpovědná za sjednání přemrštěné ceny za nákup ruského zemního plynu v roce 2009. Kvůli údajně nevýhodnému kontraktu s Ruskem Tymošenková čelí obvinění z překročení pravomoci s trestní sazbou až deset let vězení. Vůdkyně ukrajinské opozice obvinění odmítá a označuje je za politickou mstu.

Juščenko dnes vypovídal před soudem jako svědek. Dostavil se k němu až napodruhé. Původně měl svědčit už v úterý, kdy se ale bez náležitého zdůvodnění nedostavil. Soudce Rodion Kirejev předvolání zopakoval s tím, že pokud se bývalý prezident k soudu opět nedostaví, bude pokutován a předveden policií. Do soudní budovy exprezident vstoupil zadním vchodem.

Juščenka s Tymošenkovou spojuje odkaz „oranžové revoluce“ z roku 2004, kdy se oba postavili do čela pokusu o sblížení Ukrajiny s Evropou a prosazení demokratických reforem. Juščenka revoluce vynesla na prezidentský post, Tymošenková se stala předsedkyní vlády. Jejich spojenectví ale časem utrpělo vážné šrámy a skončilo roztržkou. Mrazivé vztahy Juščenka s Tymošenkovou přetrvaly i po roce 2010, kdy oba prohráli politický boj s šéfem Strany regionů, nynějším prezidentem Viktorem Janukovyčem, a ocitli se v opozici.

Vrazila mi nůž do zad

Juščenko dnes soudu podrobně vysvětlil vývoj cenových jednání s Moskvou v letech 2008 a 2009 a prohlásil, že odpovědnost za dohodnutou cenu ležela výhradně na předsedkyni vlády, nikoli na něm. „Odmítnout cenu mohla jen premiérka, v pravomoci prezidenta nic takového není,“ řekl exprezident. Dohodnutou cenu se údajně od Tymošenkové do poslední chvíle nedozvěděl, přestože žádost urgoval. Text uzavřené smlouvy prý dostal až z Moskvy faxem. „Nechtěl jsem tomu věřit, měl jsem to za podvrh,“ vylíčil exprezident své překvapení nad dojednanou cenou.

Tymošenková naopak tvrdí, že prezident do jednání aktivně zasahoval. Koncem prosince 2008 podle ní ukrajinské vyjednavače z Moskvy osobně odvolal, přestože byli blízko výhodnější ceně. Kdyby se tak podle expremiérky nestalo, kontrakt by byl pro Ukrajinu příznivější. Nedošlo by prý ani k vážné krizi, která kvůli rusko-ukrajinským cenovým sporům a následnému zastavení dodávek plynu postihla v roce 2009 východní Evropu.

Juščenko postup bývalé premiérky v době plynové krize odsoudil a její nynější tvrzení důrazně odmítl. „Vrazila mi nůž do zad,“ komentoval její jednání o ceně plynu v roce 2009.

Viktor Juščenko vypovídal v procesu s Tymošenkovou
Zdroj: Sergei Chuzavkov/AP Photo

Juščenko navrhl předvolání Putina

V závěru své výpovědi bývalý prezident soudu navrhl, aby jako svědky předvolal ruského premiéra Vladimira Putina a šéfa ruského plynařského monopolu Gazprom Alexeje Millera: „Umožní to objektivně doložit okolnosti jednání a podstatu uzavřené plynové dohody.“ Doporučil zároveň soudu, aby dospěl k takovému rozhodnutí, které umožní plynovou smlouvu s Ruskem vypovědět. „Ani deset let Ukrajina s takovou cenovou zátěží nepřežije,“ varoval Juščenko.

Tymošenková sledovala výroky svého bývalého spojence s kamennou tváří a odmítla nabídku soudu, aby Juščenkovi položila své otázky. „Nechci, aby v tomto sále soudili oranžovou revoluci. Ponechávám to na jeho svědomí,“ reagovala na Juščenkovu svědeckou výpověď obžalovaná.

Odjezd exprezidenta ze soudní budovy doprovázely podle agentury Unian incidenty vyvolané stoupenci Julije Tymošenkové. Za skandování „Hanba“ a „Zrádce“ zasypal dav Juščenkův mercedes vejci, zasáhnout musela policie.

Příznivci Julije Tymošenkové házeli vajíčka na Viktora Juščenka
Zdroj: Efrem Luykatsky/AP Photo